ANAF în alertă! Care este schema folosită de şmecherii cu bani pentru a nu plăti taxe

ANAF

ANAF/SURSA FOTO: Dreamstime

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat în ianuarie că dorește implementarea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România. Care este schema marilor companii pentru a ocoli plata de taxe către stat?

Companiile gigant ocolesc taxele prin înființarea de fundații

Guvernanții au anunțat recent că bogații trebuie să plătească taxe mai mari. Nu este deloc nouă problema diferenței dintre cât plătește capitalul românesc la buget față de marile multinaționale nu este deloc una nouă.

Un raport al Curții de Conturi Europene arată că majoritatea companiilor gigant funcționează la vârf închise în câte o fundație, potrivit Antena 3.

Aceste fundații sunt multe și nu sunt înregistrate în țara de origine, ci în orașe. Fundațiile sunt numeroase și în Uniunea Europeană, din Olanda sau Luxemburg, de exemplu, care au legislații de tipul paradis fiscal.

În mod legal, ceea ce fac marile companii poartă numele de optimizare fiscală.

Directiva Comisiei Europene se referă la impozitarea veniturilor în țara unde se realizează acestea.

În România s-a demonstrat în trecut că inclusiv politicieni ce au ajuns în funcții la Ministerul de Finanțe își treceau afacerile prin astfel de companii.

Marcel Ciolacu Sursa: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu, pe atunci Președintele Camerei Deputaților, anunța încă de anul trecut o parte a acestei probleme:

„Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%. Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului.

Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (…) Filosofia a fost, e impozitarea capitalului, şi nu a muncii.”

Ciolacu mai preciza, la acea vreme, anticipând schimbările fiscale din acest an:

„Pentru prima oară, aceste sume vor avea şi o destinaţie, merg la educaţie şi sănătate. Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor”.