ANAF începe războiul cu românii! Se întâmplă chiar de Crăciun. Fiscul dă marea lovitură la conturi

Bancomat ATM Card

ANAF începe războiul cu românii! Se întâmplă chiar de Crăciun. Fiscul dă marea lovitură la conturi. Totul din cauza situației politice incerte, clasa politică fiind încă în tratative pentru formarea unui nou Guvern.

ANAF începe războiul cu românii și se pregătește să facă prăpăd în conturile românilor! Totul se întâmplă chiar de Crăciun. În această perioadă, Fiscul va pune propriri și îi poate lăsa pe români fără posibilitatea de a mai avea bani de cheltuit.

Totul se întâmplă din cauza situației politice incerte. Lipsa unui Guvern care să amâne termenul de la care se reiau executările silite va provoca haos în buzunarele românilor. Chiar dacă noua conducere a României va fi instalată în funcție până la sfârșitul acestui an, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare nici după 1 ianuarie 2021.

La începutul pandemiei, în martie, Guvernul a acordat persoanelor fizice şi firmelor posibilitatea să-şi amâne dările la stat, fără dobânzi şi penalităţi de întârziere şi fără instituirea de popriri şi executări. Facilitatea a fost extinsă, cel mai recent, până la 25 decembrie. Au urmat însă alegerile și demisia premierului Ludovic Orban, motiv pentru care măsura nu poate fi prelungită în timp util, pentru că un Cabinet interimar nu are puteri depline pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Sute de mii de români sunt în alertă

Cu alte cuvinte, suspendarea executării silite expiră pe 25 decembrie 2020. În trei zile de la această dată, adică de pe 28 decembrie 2020, ANAF poate demara măsurile de executare silită, arată ANAF, într-un răspuns pentru profit.ro.

Această situație se traduce astfel: ANAF va începe să recupereze banii de la cei peste 350.000 de contribuabili afectaţi direct sau indirect de criza sanitară. În discuție ar fi o sumă de 16,3 miliarde lei.

În plus, ANAF va putea începe să calculeze dobânzi şi penalităţi pentru datorii, atât pentru cele de dinainte de 21 martie, dar şi pentru datoriile noi care devin scadente. Firmele au putut depune cereri de reeşalonare la plată a acestor datorii acumulate în pandemie până la data de 15 decembrie.

La finalul lunii noiembrie, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunea că vrea ca data-limită să fie prelungită până la 15 ianuarie 2021. Demisia lui Orban a făcut, însă, imposibilă emiterea unei ordonanţă de urgenţă în acest sens.

DOdată cu reluarea executărilor silite, ANAF va reactiva sistemul e-Popriri, o aplicaţie de poprire electronică a conturilor, mecanism care va permite ca operaţiunile de poprire şi de ridicare a popririi să se desfăşoare rapid.

Explodează amenzile

O altă situație deloc îmbucurătoare vizează creșterea amenzilor de la 1 ianuarie 2021. O perioadă mai lungă, punctul-amendă a fost îngheţat la valoarea de 145 de lei. Fără un Guvern deplin funcțional, amenzile nu pot fi din nou îngheţate. Punctul-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, iar în prezent salariul minim este de 2.230 de lei. Aşadar, punctul de amendă va creşte de anul viitor de la 145 de lei la 223 de lei.

Singurii care s-ar putea bucura ar fi primarii. Aceștia ar urma să primească pensii speciale. Codul administrativ stipulează instituirea de pensii speciale pentru aleşii locali de la 1 ianuarie 2020, însă măsura a fost amânată pentru anul viitor de Cabinetul Orban. În lipsa unui Guvern care să le amâne din nou, primarii şi viceprimarii vor primi şi ei pensii speciale, de la 1 ianuarie 2021. Demnitarii ar fi trebuit și ei să primească salarii mai mari de la 1 ianuarie 2020. Guvernul Orban a decis îngheţarea acestor salarii, însă și în acest caz, fără un Guvern care să ia decizii concrete, amânare va duce la creşterea salariilor parlamentarilor