Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat mai mult de 10.500 de persoane și companii pentru a vedea dacă sunt deținute sau controlate de oameni de afaceri și firme rusești care sunt supuse sancțiunilor internaționale din cauza războiului din Ucraina, conform unei declarații oficiale a Fiscului pentru G4Media.ro.

În ultimii patru ani, ANAF a sancționat 23 de firme care nu au respectat aceste sancțiuni. Ca urmare, ANAF a dat amenzi de 560.000 de lei și a confiscat bani și bunuri în valoare de peste 41.000.000 de lei (peste 8 milioane de euro).

ANAF a verificat și 7 companii care au avut afaceri cu ruși aflați pe lista sancțiunilor și a aplicat amenzi de 65.575 de lei.

Din cele 23 de companii sancționate, 11 au contestat deciziile în instanță. Pentru 5 dintre ele, s-au dat deja sentințe definitive, dintre care 4 au fost câștigate de ANAF, iar un proces a fost pierdut. În prezent, mai sunt 6 procese pe rol, 4 dintre ele fiind câștigate de ANAF în prima instanță, iar celelalte două nu au avut încă nicio decizie.

Câți bani a blocat Fiscul?

În aprilie 2022, autoritățile fiscale din România au blocat plăți de 4,7 milioane de dolari către companii deținute de oligarhii ruși Alisher Usmanov și Viktor Rashnikov, care sunt pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene (UE), după invazia Rusiei în Ucraina. ANAF a blocat un acreditiv de 1,6 milioane de dolari emis de EximBank către Metaloinvest Trading, companie controlată de Usmanov, și alte două acreditive în valoare de 3,1 milioane de dolari pentru MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi A.S., firmă deținută de Rashnikov.

Potrivit Forbes, Alisher Usmanov este un om de afaceri rus de origine uzbecă și a fost președinte al Federației Internaționale de Scrimă. Conform clasamentului Forbes, el este în prezent pe locul 153 în lume, având o avere estimată la peste 14 miliarde de dolari. Usmanov deține acțiuni în compania Metalloinvest, care este un mare producător de minereuri de fier și oțel, dar și în firme de telecomunicații și mass-media, inclusiv ziarul Kommersant. A acumulat avere în perioada URSS prin producția de pungi de plastic. În anii ’80, a stat șase ani în închisoare pentru fraudă și delapidare. Între 2000 și 2014, a condus Gazprom Investholding, o filială a companiei Gazprom.

Fiscul a blocat mai multe conturi încă din primăvara anului 2022

În martie 2022, autoritățile italiene au confiscat o limuzină Maybach de 600.000 de euro în Sardinia.

Oligarhul rus Viktor Rashnikov are o avere de peste 10 miliarde de dolari și se află pe locul 226 în lume, conform Forbes. El este proprietarul Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), una dintre cele mai mari companii de producție a oțelului din lume. Rashnikov a început să lucreze la MMK ca mecanic în 1967.

În noiembrie 2022, a primit titlul de „Erou al Muncii” din partea lui Putin. Rashnikov este pasionat de hochei și a fost președintele clubului de hochei Metallurg Magnitogorsk până în 1999. De asemenea, el deține un yacht numit Ocean Victory, care valorează 240 de milioane de dolari.

În martie 2022, ANAF a blocat și conturile firmei TMK Artrom Slatina, care produce țevi de oțel, dar a permis companiei să plătească salariile angajaților. Conturile au fost blocate anterior de băncile europene după ce oligarhul rus Dimitry Pumpyansky, care controla TMK, a fost inclus pe lista de sancțiuni. În august, ANAF a deblocat fondurile firmei TMK Artrom Slatina (acum cunoscută ca Artrom Steel Tubes) după ce Pumpyansky a ieșit din acționariat.

Pumpyansky este pe locul 1060 în lume, cu o avere estimată la peste 3 miliarde de dolari. În 2022, autoritățile din Gibraltar i-au confiscat yachtul Axioma și l-au vândut la licitație cu 37 de milioane de dolari.

În jumătatea lunii martie 2022, ANAF a blocat conturile reprezentanței din România a transportatorului Aeroflot, care este deținut de guvernul Rusiei, din cauza sancțiunilor impuse de Occident asupra proprietarilor ruși ai companiei.

Documentul oficial poate fi citit aici.