Specialistul a vorbit despre multe dintre situațiile cu care se confruntă Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). De exemplu, Ionuț Ivana a prezentat dilema achizițiilor intracomunitare pe teritoriul României.
ANAF se confruntă cu multe situații complicate
Fostul reprezentant al României la Bruxelles a scos în evidență că UE a permis, prin directivă, un sistem prin care se aduc produse fără ca TVA-ul să fie plătit în vamă.
„Orice bun care intră pe teritoriul UE, cu ocazia intrării, se face un import. Toată lumea cunoaște că se plătește TVA, celebrul TVA în vamă. Uniunea însăși, prin directivă, au permis un sistem prin care se aduc produse în Uniunea Europeană, fără ca TVA-ul să fie plătit în vamă. Acest sistem, la care nu se dorește a se renunța, conduce la o fraudare excesivă a tuturor statelor.
În mod principal, avem două căi de intrare în UE a produselor, anume Rotterdam-ul și Hamburg-ul. Olanda și-a negociat foarte bine aderarea la UE. Știa foarte bine ce va face. Pe lângă această prevedere, ea mai are și o dispensă specială. (…) Aici este o problemă între Rotterdam și Constanța, în mare parte. (…) Scutirea de TVA la import are loc când tu, ca și importator te angajezi că, în momentul în care produsul pe teritoriul țării de import, vei muta produsul în altă țară. Doar pe acest simplu angajament, fără niciun fel de garanție cerută, produsul poate fi adus. În Rotterdam se descarcă, de exemplu, pui din Brazilia, care sunt cei mai ieftini, se pun pe frig și sunt aduși în România fără TVA”, a declarat Ionuț Ivana în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube „HAI România”.
TVA-ul ar trebui plătit în România în astfel de cazuri
La nivel teoretic, spune specialistul, TVA-ul ar trebui plătit în România. Totuși, taxa pe valoarea adăugată nu se plătește nici în țara noastră. Acesta a prezentat apoi o modalitate prin care sunt cheltuiți foarte mulți, fără a fi recuperați.
„Teoretic, TVA-ul ar trebui plătit în România, doar că nu se plătește nici în România întrucât cel care face această livrare se cheamă «a face o achiziție intracomunitară pe teritoriul României», care anterior a avut un import. O aduci în România, vi cu marfa, cu tirul de pui și nu plătești niciun TVA. Înregistrezi marfa pe o societate a unui sirian, a unui turc etc și ăla începe să dea marfa. Puii congelați sunt o marfă ieftină, care dispar foarte repede. Toate perisabilele dispar instant. Atunci, statul face ulterior o investigație, intră pe lanțul comercial, stabilește că a avut o fantomă, care a fost înregistrată în România și trebuia prima verigă să plătească TVA-ul integral. N-o găsește. Face un dosar penal, stă în justiție, se consumă bani care nu vor fi recuperați niciodată, lanțul ăsta nu este investigat și toată lumea profită din business-ul ăsta, asta la nivel european”, a conchis Ionuț Ivana.
Ediția integrală a emisiunii poate fi urmărită AICI.