Controalele ANAF s-au dublat în iulie
ANAF nu a iertat pe nimeni luna trecută. Potrivit celor mai noi detalii oferite de Ministerul de Finanțe, în luna iulie a acestui an au fost efectuate peste 3.600 de controale antifraudă. Numărul acestora a crescut față de cel al controalelor din luna iunie, atunci când au fost înregistrate 1.924 de controale antifraudă.
Ministerul de Finanțe mai arată că, în urma acestor controale, au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 16,97 milioane de lei.
„În luna iulie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF: 3.289 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 94.464.934 lei; 3.646 controale antifraudă, fiind estimate implicaţii fiscale în valoare de 129.713.483 lei, respectiv fiind aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, în luna iunie s-au realizat un număr de 1.924 controale antifraudă”, arată Ministerul Finanțelor.
Pentru a crește gradul de adeziune voluntară, direcția de specialitate din cadrul ANAF a lansat 1.790 de notificări de conformare pentru riscuri fiscale anticipate în valoare totală de 147,91 milioane de lei în iulie 2023. Potrivit informațiilor de referință, abordarea ANAF în materie de supraveghere fiscală se axează pe două principii de bază: încurajarea unei conformări voluntare mai mari în rândul contribuabililor și prevenirea și combaterea cazurilor de evaziune fiscală.
Interacțiuni de la distanță cu contribuabilul
Pentru a alinia procesele de monitorizare fiscală la modelele globale în care controlul fiscal funcționează ca instrument final al autorităților fiscale în vederea obținerii conformității fiscale, ANAF a adoptat o strategie modificată și graduală în ceea ce privește metodele și măsurile de control fiscal.
„În acest sens, în vederea creșterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:
-
emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;
-
efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale”, arată ANAF.
Ce se întâmplă cu contribuabilii cu risc fiscal ridicat
Potrivit ANAF, contribuabilii cu risc fiscal ridicat vor trece prin controale fiscale, fiind vorba despre:
- inspecția fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați
- controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.