Declarația D406 (SAF-T), obligatorie pentru firmele mici
De la 1 ianuarie 2025, firmele mici sunt obligate să depună la ANAF Declarația D406 (SAF-T), care conține informații din contabilitatea și fiscalitatea lor. Pentru luna ianuarie, declarația trebuie depusă până pe 28 februarie 2025, atât pentru firmele mari și mijlocii, cât și pentru cele mici.
Declarația trebuie depusă lunar pentru cei care raportează TVA lunar și trimestrial pentru cei care raportează TVA trimestrial sau anual. Termenul limită pentru depunerea acesteia este ultima zi a lunii următoare perioadei raportate.
Așadar, 28 februarie este primul termen limită pentru depunerea Declarației D406 și pentru firmele mici. Firmele mici vor avea o perioadă de grație, fără amenzi: 6 luni pentru cele care raportează lunar și 3 luni pentru cele care raportează trimestrial.
Amenda pentru nepredarea la termen a Declarației D406 este între 1.000 și 5.000 lei, iar pentru erori la depunere, amenda este între 500 și 1.500 lei.
„O firmă mică se poate trezi cu 5 X 12 amenzi, adică 60.000 de lei într-un an. Atenție, inclusiv firmele fără activitate, nu există o excepție la companii. Și întreprinderile străine care sunt înregistrate cu cod TVA în România trebuie să depună SAF-T, deci orice societate care chiar dacă nu are activitate, are obligația de a depune SAF-T.
Orice SRL, are sau nu are activitate, trebuie să depună SAF T, risc de amendă în plus”, a avertizat contabilul Horațiu Hagiu de la compania de consultanță Weex Global, într-un interviu pentru StartupCafe.ro.
Cine NU trebuie să depună Declarația D406?
Categoriile de contribuabili care nu trebuie să depună Declarația D406 sunt:
- unitățile de cult;
- asociațiile de proprietari și organizațiile care nu au scop financiar;
- persoanele fizice autorizate;
- întreprinderile individuale;
- întreprinderile familiale;
- persoanele fizice care lucrează pe cont propriu;
- asociațiile familiale;
- societățile de avocați cu răspundere limitată;
- cabinetele individuale de avocat;
- societățile de notari și birourile individuale notariale;
- cabinetele medicale individuale.
Testele SAF-T vor continua și în 2025, cu noi verificări pentru firmele mici
Alex Milcev, partener și lider al departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România și Republica Moldova, a menționat la conferința TaxEU Forum că în 2025 vor continua testele SAF-T începute în 2024.
El a explicat că acestea sunt teste de consistență pe care contribuabilii le pot aplica asupra datelor raportate prin fișiere XML pentru declarațiile SAF-T. Testele de anul trecut vor continua, dar vor apărea și altele noi, deoarece până acum se verifica doar registrul jurnal.
Pe baza semnalelor din piață și discuțiilor cu autoritățile, următorul pas ar putea fi verificarea altor module din SAF-T, cum ar fi facturile de achiziție și/sau de vânzare.
„Acel calup de teste de anul trecut o să continue, dar vor apărea și alte teste, pentru că reamintesc că era vorba doar de registrul jurnal verificat. Credem, din diverse semnale din piață și din discuții cu autoritățile, că următorul pas o să fie verificarea altor module. În SAF-T, probabil, facturi de achiziție și/sau facturi de vânzare”, a spus acesta.
Obligația de raportare SAF-T (D406) a fost introdusă în România în 2022, fiind aplicată inițial pentru contribuabilii mari. În 2023, sistemul a devenit obligatoriu și pentru contribuabilii mijlocii, iar din 2025 va include și firmele mici.