Potrivit ANAF, anumite persoane nu și-au declarat veniturile începând din 2017.

Persoanele notificate trebuie să depună declarație unică

Așadar, cei care au primit o astfel de adresă de la Fisc sunt obligați să depună declarație unică, întrucât acestea sunt considerate venituri din activități independente. În caz contrar, vor fi supuse controlului Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Pentru a identifica persoanele respective, ANAF utilizează datele primite de la curieri.

„Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, a spus recent Teodor Alexandru Georgescu, director general Antifraudă.

Pentru persoanele cu venituri de peste 500.000 lei, în primă fază, a fost inițiată verificarea documentară, adică un control care se face de la sediul ANAF, urmând ca la finalul controlului să se emită decizie de impunere, a mai precizat acesta.

„Celelalte persoane cu sume sub 500.000 lei vor primi acasă o notificare din partea ANAF de conformare. Dacă nu se vor conforma vor urma controale”, a mai spus Teodor Alexandru Georgescu cu ceva timp în urmă.

ANAF intensifică eforturile de colectare controlând averile mari

În Monitorul Oficial al României nr. 585/28.06.2023 a fost publicat Ordinul nr. 920/13.06.2023 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu privire la persoanele fizice cu averi mari, prin care sunt reglementate mai multe aspecte privind conformarea și controlul marilor averi, ceea ce se traduce într-o intensificare a eforturilor ANAF de a colecta, în totalitate și la timp, cât mai multe venituri către bugetul de stat.

Ordinul nr. 920/13.06.2023 reglementează, în concret, următoarele: definiția persoanelor fizice cu averi mari; modalitatea de stabilire/estimare a averii; definirea grupurilor PFAM, PFAM extins; desemnarea structurii competente care să deruleze programul de creștere a conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice cu averi mari (Direcția generală control venituri persoane fizice – DGCVPF), conform unui articol realizat de Corina Mîndoiu, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România și Călin Stan, Avocat, Senior Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii.

Astfel, persoana fizică cu avere mare este definită ca fiind persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în țară, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de Euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României.