Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc a fost publicat pe site-ul ANAF, conform infromațiilor transmise de Ministerul Finanţelor.
„Ministerul Finanţelor şi ANAF vin în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc atât din România, cât şi din străinătate, şi care au obligaţia să declare veniturile şi să plătească impozite la bugetul general consolidat prin publicarea Ghidului fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc. Veniturile din premii reprezintă veniturile obţinute din concursuri şi din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale”, infromează Ministerul Finanţelor într-un comunicat.
ANAF pregătește măcelul
În această categorie intră veniturile în bani şi/sau în natură, cum ar fi: premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii.
De asemenea, în această categorie mai intră premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti prevăzuţi în legislaţia în materie, pentru rezultatele obţinute la competiţii sportive interne şi internaţionale.
Ministerul Finanţelor precizează că premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariaţilor nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială.
Totodată, veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile şi serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.
„Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final pentru care nu se depune declaraţia unică. Pentru veniturile din premii şi jocuri de noroc nu se datorează contribuţii sociale”, este scris în comunicatul respectiv.
Ministerul Finanţelor va continua să extindă numărul materialelor informative
Trebuie menționat că persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România şi care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc din străinătate au obligaţia să le declare în România şi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.
Conform ministerului, contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelaşi venit şi în decursul aceleiaşi perioade impozabile, sunt supuşi impozitului pe venit, atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condiţiile legislaţiei.
Materialul poate fi consultat pe site-ul anaf.ro, în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative.
„Ministerul Finanţelor va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor”, transmite sursa menționată.