ANAF publică „lista albă”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) realizează, la fiecare trei luni, un demers extrem de important pentru atât pentru companii, cât și pentru angajații acestora.

Este vorba despre cunoscuta „lista albă” a firmelor care respectă obligațiile fiscale față de stat. Această listă are o semnificație majoră pentru firmele incluse, dar și pentru angajații lor, deoarece le permite acestora să verifice dacă lucrează pentru un angajator care nu are datorii fiscale restante.

 Lista care va reflecta situația fiscală a firmelor pentru ultimul trimestru din 2024 va fi disponibilă până la sfârșitul lunii ianuarie, conform informațiilor oficiale.

Pentru ca o firmă să fie inclusă în „lista albă”, aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  1. Depunerea declarațiilor fiscale: Firmele trebuie să fi depus toate declarațiile fiscale, în termenul legal de prescripție, conform vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiție este considerată îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații, obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie de către autoritățile fiscale competente.
  2. Achitarea obligațiilor fiscale: Firmele trebuie să aibă plătite la termen toate obligațiile fiscale principale și accesorii pentru trimestrul respectiv.
  3. Lipsa datoriilor restante: Firmele nu trebuie să înregistreze obligații bugetare restante la momentul întocmirii listei.

Contribuabilii care beneficiază de înlesniri la plată pot fi incluși în listă

De asemenea,  contribuabilii care beneficiază de înlesniri la plată acordate conform legii și care sunt în derulare pot fi incluși în această listă, în conformitate cu reglementările din Codul de procedură fiscală, articolele 157 alin. (2) și (3).

Având în vedere că pentru anumite obligații fiscale nu există un termen fix de depunere a declarațiilor (de exemplu, declarația de accize se depune în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, conform art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – dată ce este cunoscută doar de către contribuabil), condiția referitoare la depunerea declarațiilor fiscale va fi verificată la data întocmirii listei.

Mai exact, se va lua în considerare faptul că toate declarațiile fiscale, conform vectorului fiscal, au fost depuse până la acea dată, indiferent de termenul legal specific pentru fiecare tip de declarație.