Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna decembrie, cea mai mare valoare TVA din 2013, în valoare de 1,565 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al Ministerul Finanțelor Publice. Nu vă grăbiţi să vă bucuraţi!
În ultima lună a acestui an au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, soluţionându-se prin restituire deconturile a căror vechime este de până la data de 02.12.2013.
O tranșă de peste 520 de milioane de lei a fost programată pentru ziua de 9 decembrie, iar următoarea chiar în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.
Citește și:
Deconturile de TVA au fost organizate astfel:
- Deconturi cu compensare şi restituire care totalizează 1.497,65 mil. lei, din care se compensează suma de 52,94 mil. lei şi se restituie suma de 1.444,71 mil. lei;
- Deconturi cu compensare integrală în valoare de 67,37 mil. lei.
Cum se explică generozitatea bruscă a Fiscului?
După ce Curtea Europeană de Justiţie a decis anul acesta că contribuabilii pot primi dobânzi pentru nerambursarea la timp a TVA, soluţionând favorabil o acţiune făcută de o companie din România, instanţele româneşti au început să aprobe, la rândul lor, cereri similare făcute de alte companii. La începutul acestei luni, ANAF a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească unei companii dobânzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu întârziere a TVA. Fiscul avea astfel toate motivele să se teamă că vor urma procese câştigate pe bandă rulantă de contribuabili şi că va trebui să plătească sume uriaşe pentru dobânzi, în condiţiile în care rambursarea cu întârziere a TVA a fost o practică generalizată.
Rambursarea record din decembrie, care aduce plăţile la zi până la începutul lui decembrie, încearcă să limiteze impactul bugetar al unor astfel de soluţii în instanţă pentru rambursările făcute cu întârziere anul acesta. Pentru anul viitor, însă, Finanţele încearcă să găsească portiţe pentru a putea continua practica rambursării cu întârziere, evitând însă plata dobânzilor.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură fiscală, obţinut de Mediafax, permite statului să amâne restituirea către firme a impozitelor şi a taxei pe valoarea adăugată până la şase luni, cu mult peste termenul legal actual, de 45 zile, în cazurile în care este nevoie de inspecţie fiscală prealabilă. În plus, durata inspecţiei ar putea fi prelungită uneori cu alte şase luni.
În Codul de procedură fiscală, termenul general prevăzut în prezent pentru soluţionarea cererilor contribuabililor (inclusiv pentru restituirea impozitelor achitate fără a fi datorate sau pentru cererile de rambursare a taxei pe valoarea adăugată) este de 45 de zile de la data înregistrării cererii. Din ziua următoare expărării termenului de soluţionare a cererii, firmele pot cere dobândă.
Pentru a justifica modificarea regulilor, Guvernul susţine că sunt situaţii în care o cerere de restituire sau de rambursare e soluţionată în urma unei inspecţii fiscale anticipate, pentru care legea nu prevede efectele asupra termenului general de soluţionare de 45 de zile. Este reglementată doar situaţia în care organul fiscal are nevoie de informaţii suplimentare de la contribuabil, cay în care termenul se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării informaţiilor şi data comunicării acestora.
În aceste condiţii, pretinde Guvernul, este nevoie de un cadru legal care să permită Fiscului să prelungească termenul de soluţionare a unei cereri de restituire sau rambursare în situaţia în care, pentru rezolvarea acesteia, este necesară inspecţia fiscală anticipată. În acest caz, termenul va fi prelungit cu durata inspecţiei fiscale, dar nu mai mult de 6 luni de la înregistrarea cererii. Fac excepţie cazurile în care pentru contribuabilul solicitant se află în curs de desfăşurare o cercetare penală în legătură cu săvârşirea unor fapte de evaziune fiscală sau dacă organul fiscal a solicitat informaţii suplimentare de la autorităţile fiscale din alte state.
În prezent, inspecţia fiscală nu poate dura mai mult de 3 luni, respectiv 6 luni în cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare. Şi aceste termene vor fi modificate de Guvern, pe motiv că pentru a soluţiona situaţiile în care, din motive obiective, este necesară o perioadă de inspecţie mai mare. Termenul legal va putea fi prelungit până la maxim un an în cazul în care există un dosar de urmărire penală, sau Fiscul are nevoie de dateă suplimentare de la autorităţile fiscale din alte state
Citește și: