Marcel Boloș spune că banii la buget se colectează mult mai bine

Marcel Boloș a vorbit despre eficiența măsurilor financiar-bugetare care s-au luat la finalul anului trecut. Ministrul Finanțelor a dezvăluit, în direct la Radio România Actualități, că bugetul încasează mult mai bine banii, acum, față de anii trecuți. Boloș spune că, după șase luni, s-au strâns mai mulți bani ca în perioada similară a anului trecut.

„În primele două luni, noi am avut planul în întregime realizat de către ANAF. Dacă ne raportăm la banii pe care i-am încasat în lunile ianuarie și februarie, față de aceeași perioadă similară a anului 2023, am încasat cu zece miliarde de lei mai mult. Deci e o sumă consistentă la buget, iar față de planul pe care l-am avut, în plus, am încasat trei miliarde de lei. Deci rezultatele se văd și, sigur, nu este foarte confortabil pentru contribuabil să știe că au o factură în evidențele ANAF înregistrată și după aceea să încerce să o ascundă. Mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală și descoperim astfel de lucruri” a spus ministrul Finanțelor.

Fără e-factura, evaziunea era în floare

Oficialul de la Finanțe a declarat că fără aplicația e-factura era mult mai simplu să te sustragi de la plata taxelor. Iar acest lucru se întâmpla frecvent în trecut. Ministrul a explicat că înainte de implementarea modulului e-factura, situațiile în care nu exista control și informații cu privire la evaziunea fiscală erau frecvente. În acest sens, el a menționat că intrăm treptat într-o normalitate. Deoarece acum avem un control mai bun asupra acestor situații și acces la informații relevante.

e-factura
e-Factura simplificată / SURSA FOTO: anaf.ro, captură ecran

„Fără modulul e-factura era un lucru care se întâmpla foarte des și nu aveam control asupra acestor situații și, mai mult decât atât, cum spuneam, nu aveam informații cu privire la faptele de evaziune fiscală, deci ușor, ușor intrăm într-o normalitate din acest punct de vedere și planul nostru este unul foarte clar: ca prin măsurile de digitalizare să limităm faptele de evaziune fiscală și, desigur, noi așteptăm și termenul din data de 14 martie al Curții Constituționale, pentru că și acolo avem un pachet de măsuri pentru combaterea infracționalității economico-financiare. Și un singur exemplu este elocvent. Spre exemplu, dacă produci pagube din TVA bugetului de stat care sunt mai mari de 1.000.000 euro, poți primi până la 15 ani de închisoare” a declarat ministrul.

Boloș a vorbit și despre organizarea unui nou webinar în care cei interesați pot primi răspunsuri pentru orice nelămurire legată de sistem. Boloș a menționat că webinarul se desfășoară acum de două ori pe săptămână, în mod obișnuit marțea și joia.

A subliniat că participanții trebuie să se înscrie doar dacă sunt interesați de aceste webinarii, deoarece acestea oferă oportunități excelente pentru a clarifica orice aspecte tehnice legate de utilizarea modulului e-factura, precum și pentru a discuta despre tematici relevante, cum ar fi fiscalitatea drepturilor de autor și veniturile obținute din darea în folosință a bunurilor.

Boloș a menționat că și alte tematici de interes pot fi sesizate de către cei interesați, iar ei se organizează pentru a furniza toate informațiile necesare contribuabililor. A evidențiat că respectă persoanele care își plătesc impozitele și taxele și că sunt alături de acestea. De asemenea, a subliniat că nu doresc să creeze niciun disconfort pentru contribuabili, dar că nu pot tolera evaziunea fiscală, concentrându-și toate eforturile în această direcție.