Este obligație prin lege în toată România. Trebuie dați bani la stat. Termenul final e 25 mai

Steagul Romaniei, Romania

SURSA FOTO: Unsplash

ANAF a venit cu un nou Ghid referitor la modul în care trebuie tratate fiscal veniturile obținute de persoanele fizice din oferirea serviciilor de înfrumusețare sau întreținere corporală. Fiscul a oferit și o dată pentru plata impozitului.

ANAF a emis un nou ghid pentru persoanele fizice care oferă servicii de înfrumusețare

ANAF a emis un Ghid referitor la modul în care trebuie tratate fiscal veniturile obținute de persoanele fizice din oferirea serviciilor de înfrumusețare sau întreținere corporală.

Potrivit experților ANAF, aceste câștiguri sunt considerate impozabile și sunt clasificate conform Codului Fiscal drept venituri din activități independente.

Persoanele care primesc astfel de venituri sunt obligate să plătească impozit pe venit. Aceștia trebuie să plătească și contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) și pentru pensii (CAS).

Impozitul trebuie achitat până la data de 25 mai

Impozitul trebuie achitat la bugetul de stat până la data de 25 mai a anului următor celui în care a fost obținut venitul.

Persoanele fizice care doresc să obțină venituri din furnizarea serviciilor de înfrumusețare/întreținere corporală pot să își desfășoare activitatea în următoarele moduri:

a) Ca persoane fizice autorizate, operând independent;
b) Ca proprietari ai unei întreprinderi individuale;
c) Ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Coafor/frizer

Persoanele fizice trebuie să solicite Registrului Comerțului înregistrarea și autorizarea funcționării

Aceste persoane trebuie să solicite înregistrarea și autorizarea funcționării la Oficiul Registrului Comerțului din județul în care își stabilesc sediul profesional, înainte de a începe activitatea economică, fie în calitate de persoane fizice autorizate, fie ca proprietari ai unei întreprinderi individuale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală mai spune că reprezentantul unei întreprinderi familiale trebuie să:

  • solicite înregistrarea în Registrul Comerțului
  • autorizarea funcționării înainte de a demara activitatea economică

Mai multe detalii cu privire la procedurile de plată pot fi găsite în broșura referitoare la modalitățile de transfer al plăților către Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Persoanele care au obținut venituri din servicii de înfrumusețare în anul 2023 pot găsi informații utile în Broșura referitoare la Declarația Unică (Formularul 212). Ea este disponibilă în aceeași secțiune.

De asemenea, contribuabilii pot accesa informații suplimentare:

  • prin intermediul portalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro
  • prin contact telefonic la Serviciul Central de Asistență pentru Contribuabili – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60
  • prin intermediul structurilor de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale