Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în Monitorul Oficial Ordinul 128/2025. Până acum, contribuabilii erau contactați de inspectorii antifraudă printr-un document intitulat „Invitație”, prin care li se solicita prezentarea unor documente relevante pentru verificările fiscale. Totuși, în numeroase cazuri, aceștia nu răspundeau solicitării, ceea ce genera sesizări către organele de urmărire penală.
ANAF a publicat în Monitorul Oficial Ordinul 128/2025
Prin noua reglementare, cei care ignoră „Invitația” vor primi ulterior o „Somație”, prin care sunt obligați să se prezinte la sediul instituției. Refuzul de a respecta această solicitare poate avea consecințe legale grave, inclusiv pedeapsa cu închisoarea de la un an la șase ani, dacă se consideră că scopul este împiedicarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale.
„Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ”Invitație”, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală”, arată autoritatea.
Ordinul 128/2025 prevede că în cadrul procesului-verbal de evaluare a consecințelor fiscale, inspectorii antifraudă trebuie să prezinte metodele de determinare a bazei de impunere suplimentare și modul de calcul al creanțelor fiscale aferente fiecărei perioade verificate. Astfel, contribuabilii vor avea acces la detalii clare privind taxele, impozitele și alte obligații financiare datorate bugetului de stat.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”, arată textul de lege.
În plus, s-a constatat că, în lipsa documentului „Somație”, multe soluții de clasare ale organelor de urmărire penală se bazau pe lipsa unei notificări formale adresate contribuabilului. Prin introducerea acestui nou formular, se asigură respectarea procedurilor legale și eliminarea unor astfel de lacune procedurale.
![anaf](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/08/anaf-e1725912897488-1200x675.jpg)
Constatările inspectorilor antifraudă trebuie susținute de documente în original sau copii certificate
Potrivit noilor reglementări, constatările inspectorilor antifraudă trebuie susținute de documente în original sau copii certificate, precum și de alte probe materiale. De asemenea, explicațiile scrise oferite de administratorii entităților verificate sau de alte persoane implicate sunt esențiale pentru clarificarea situațiilor analizate.
Inspectorii antifraudă pot solicita note explicative în orice etapă a controlului, de regulă după finalizarea verificărilor asupra obiectului sesizării. Aceste note sunt esențiale pentru formularea unor întrebări precise și combaterea eventualelor declarații contradictorii. În cazul în care persoanele vizate refuză să răspundă, inspectorii vor emite o Notă explicativă oficială cu termen limită pentru răspuns. Dacă termenul nu este respectat, situația este consemnată în procesul-verbal, iar măsurile legale vor fi aplicate în consecință.