Premierul Marcel Ciolacu a declarat că președinta ANAF va efectua o analiză detaliată privind companiile de stat. El a precizat că, în cazul în care acestea înregistrează pierderi constante în ultimii cinci ani și nu există măsuri de restructurare sau planuri de redresare, se poate lua în considerare intrarea în insolvență. Declarațiile premierului vin în contextul unei atenții sporite asupra gestionării resurselor publice și eficientizării administrației.

Marcel Ciolacu despre evaluarea companiilor de stat

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că a fost realizată o analiză a companiilor de stat și a componentei de arierate. În urma unei situații detaliate ce va fi prezentată de președinta ANAF, se va analiza fiecare companie în funcție de ministerul de care aparține.

În cazul în care companiile înregistrează pierderi de peste cinci ani, fără măsuri de restructurare sau planuri de redresare, ar putea fi luată în considerare intrarea în insolvență pentru a închide aceste situații care persistă de mult timp.

„Am avut o analiză pe companiile de stat şi componenta de arierate, urmează ca doamna preşedinte a ANAF-ului să ne dea o situaţie detaliată şi nu vă ascund că după o analiză, pe urmă, în funcţie de unde funcţionează fiecare companie, la ce minister, împreună cu Ministrul Finanţelor, nu vom avea şi o abordare dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani şi nu se vede nici o restructurare şi niciun plan de redresare a celor companii, de ce nu, părerea mea, că se poate intra în zona de insolvenţă şi să închidem aceste capitole, dacă de atâţia ani nu se poate”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a atras atenția că măsurile trebuie să fie aplicate fără ezitare pentru a stopa pierderile financiare.

Atenție sporită asupra companiilor multinaționale

În ceea ce privește companiile mari care activează pe teritoriul României și înregistrează pierderi de lungă durată, șeful Executivului a punctat că acestea vor fi analizate în detaliu.

„Şi în cazul marilor companii care funcţionează pe teritoriul României şi care sunt pe pierderi de 10-15 ani şi nu înţelegem de ce, tocmai în România, nu fac niciun fel de profit, sunt felul convins că ne vom uita foarte atent, împreună cu Ministerul de Finanţe, pe sumele de transfer”, a declarat Ciolacu.

Astfel, autoritățile vor evalua în detaliu transferurile financiare pentru a identifica posibile deficiențe sau practici care afectează bugetul de stat.

Necesitatea reformelor structurale în România

Marcel Ciolacu a subliniat că România are nevoie urgentă de reforme majore, inclusiv în domeniul administrației publice și al gestionării companiilor de stat.

El a menționat că aceste schimbări sunt esențiale pentru asigurarea unui echilibru macroeconomic și pentru dezvoltarea sustenabilă a țării.

„Intrăm într-o altă eră. Dacă ne adaptăm ei, vom avea acest echilibru macroeconomic şi România se va putea dezvolta cel puţin în ritmul de anul trecut”, a adăugat premierul.

Declarațiile oficialului reflectă un angajament clar pentru măsuri decisive în contextul gestionării finanțelor publice și al asigurării sustenabilității economice.