În urma verificărilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat că firma respectivă a efectuat operaţiuni din sfera TVA fără a respecta obligaţiile declarative şi de plată, iar pe lângă aceasta, a beneficiat de un avantaj fiscal prin aplicarea abuzivă a facilităţii fiscale privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

ANAF a descoperit o fraudă de 3 milioane de lei

Aceste acţiuni au adus un prejudiciu semnificativ bugetului de stat, estimat la aproape 3 milioane de lei. Inspectorii antifraudă au fost sesizaţi cu privire la aceste nereguli şi au iniţiat un control în trafic pentru a verifica informaţiile primite.

În urma controlului, s-au confirmat aspectele reclamate, iar autorităţile au examinat şi documentele de evidenţă contabilă ale companiei pentru perioada februarie-decembrie 2024.

„Inspectorii antifraudă au fost sesizaţi cu privire la existenţa unor nereguli fiscale în activitatea de extracţie pietrişuri şi fabricare beton a unui operator economic de pe raza judeţului Suceava. În vederea verificărilor aspectelor sesizate, inspectorii antifraudă au iniţiat un control în trafic, confirmându-se astfel aspectele reclamate”, a informat autoritatea.

ANAF
SURSA FOTO: Facebook, ANAF

Firma nu a respectat obligaţiile legale privind TVA-ul

Conform descoperirilor, firma nu a respectat obligaţiile legale privind TVA-ul, iar aplicarea abuzivă a facilităţii fiscale privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit a dus la prejudiciul menţionat anterior de aproape 3 milioane de lei.

ANAF subliniază faptul că orice persoană care deţine informaţii referitoare la posibile fraude fiscale poate sesiza instituţia completând formularul unic de contact disponibil pe portalul ANAF sau la registratura ANAF din Bucureşti.

Agenţia de Administrare Fiscală pune la dispoziţie gratuit Serviciul TelVerde

De asemenea, pentru sesizarea refuzului de eliberare a bonurilor fiscale de către comercianţi, autoritatea pune la dispoziţie gratuit Serviciul TelVerde, la numărul de telefon 0800 800 085, disponibil 24 de ore din 24.

„Reamintim că orice persoană ce deţine informaţii referitoare la o posibilă fraudă fiscală, le poate transmite în scris, completând formularul unic de contact, disponibil pe portalul ANAF, la adresa https://www.anaf.ro/asistpublic/, sau la registratura ANAF din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5”, a completat autoritatea.

Ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu atribuţii în aplicarea politicii de administrare fiscală, ANAF îşi desfăşoară activitatea în domeniul administrării veniturilor bugetare, prin intermediul procedurilor de: gestiune, colectare, control fiscal şi dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu contribuabilii.