ANAF vrea să vândă 22 kilograme de aur, dar nu găseşte cumpărător

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad a informat, miercuri, că încercările de valorificare a cantităţii de 22,170 kg de aur, devenită proprietate de stat după ce a fost confiscată la frontieră, nu au avut succes.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis miercuri, aurul în cauză a fost confiscat de poliţiştii de frontieră de la Curtici în data de 19 septembrie 2012, de la un cetăţean turc 

'În urma verificării bagajelor unui cetăţean turc, care s-a prezentat la intrarea în ţară ca şi pasager într-un tren internaţional, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, în bagajele personale ale acestuia au fost descoperite diferite bunuri din metal galben, în greutate totală de 22,170 kg, fără a putea prezenta acte de provenienţă pentru acestea. Drept urmare, poliţiştii de de frontieră au procedat la confiscarea bunurilor şi sancţionarea contravenţională a cetăţeanului turc', a precizat purtătorul de cuvânt al AJFP Arad, Călin Arusti. 

Cetăţeanul turc a formulat plângere în instanţă împotriva procesului verbal de contravenţie, iar urmare procesului instanţa a pronunţat sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă de respingere a plângerii formulate de petent, bunurile devenind în acest fel proprietate de stat. 

Ulterior, s-a procedat la expertizarea bunurilor în laboratoare autorizate de încercări metale preţioase din Arad şi Bucureşti, rezultând aur de diferite titluri (grade de puritate). 

În urma expertizării s-a stabilit preţul, raportat la valoarea de referinţă, ţinând cont de puritatea pieselor. Cele 22,170 kg sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele şi monezi, valoarea totală a aurului fiind stabilită la 2.882.100 de lei. 

În conformitate cu prevederile art. 55 din HG 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului, valorificarea se face doar prin vânzare directă către persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC. Cantitatea se vinde integral şi cu plata la facturare, urmare anunţurilor publicate de cel puţin două ori la acelaşi preţ, iar în cazul în care nu există ofertanţi, preţul se poate reduce, conform legii, cu până la maximum 25% din valoarea iniţială. 

'Până în prezent au fost publicate trei anunţuri publicitare la preţul de vânzare de 130 de lei/gram, inclusiv TVA a aurului confiscat, fără a se prezenta ofertanţi. Opinăm că lipsa ofertanţilor poate fi cauzată de tendinţa de scădere din ultima perioadă a cotaţiilor aurului pe pieţele internaţionale', se mai spune în comunicatul de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad. 

AGERPRES