Renumitul psiholog clujean și rector al UBB Cluj, Daniel David, este îngrijorat de faptul că avem 42% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeți funcționali.
”Distanța dintre elite și analfabeți este foarte mare și se vede de exemplu cel mai bine în învățământul preuniversitar unde avem performanțe la olimpici și să ai 42% din cei de 15 ani analfabeți funcționali în același sistem.
”România are nevoie de un proiect de țară”
Este trist, pentru peste 3 ani cei care acum au 15 ani sunt cei care votează, vor intra în câmpul muncii, sunt cei care încep să conducă societatea. Vor da la facultate, 42%”, a spus Daniel David, la podcastul Clujul Cultural, conform stiridecluj.ro.
Despre soluții Daniel David a spus că încă speră ca proiectul țară al președintelui Iohannis să fie pus pe tapet.
”Sunt în comisia națională a președintelui, dar nu se mai face mare lucru. Noi am dat o serie de documente. Probabil că au fost alegeri, și vin alegerile și președintele nu vrea să-l lege de perioada alegerilor.
După ce trec alegerile ar trebui pus pe tapet pentru că România are nevoie de un proiect de țară în acest sens”, a mai precizat Daniel David.
Cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani
În context, trebuie precizat că România a avut cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA 2018. În medie, procentul de analfabetism funcțional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018, marcând o creștere de 5%.
Doar 59% dintre elevii români pot cel puțin să identifice ideea principală dintr-un text mediu, pot găsi informația pe baza unor criterii explicite.
Cea mai mare scădere în clasamentul PISA este înregistrată la matematică, unde România a obținut un scor de 430 de puncte, față de 444 în 2015.
La științe, România are 426 de puncte, cu nouă puncte mai puțin față de 2015. La citire, România are 428 de puncte, față de 434 în 2015.
În 2009, România a obținut același punctaj de 424 de puncte.