În luna iunie a acestui an, S&P a îmbunătăţit perspectiva de rating a Bulgariei la "pozitivă", apreciind că există o şansă din trei să îmbunătăţească ratingul suveran în următorul an dacă ritmul solid de creştere continuă, iar autorităţile de la Sofia iau noi măsuri pentru a reduce creditele neperformante în sectorul bancar.
În prezent, Standard & Poor's atribuie Bulgariei un rating "BB plus", o treaptă sub nivelul "investment grade" şi mai puţin decât ratingurile atribuite de agenţiile rivale Moody's şi Fitch.
"Bulgaria este în linie cu trendul general care este unul de relansare ciclică extrem de puternică în regiune", a apreciat Vartapetov. "În cazul Bulgariei, această creştere nu generează dezechilibre, de exemplu deficite de cont curent sau bule speculative pe piaţa imobiliară. Aceasta este diferenţa în cazul Bulgariei", a adăugat analistul.
Vartapetov a apreciat că provocările la adresa economiei Bulgariei sunt pe termen lung şi sunt legate de creşterea nivelului scăzut al avuţiei şi îmbunătăţirea eficienţei instituţiilor.
Economia bulgară a înregistrat o creştere anuală de 3,9% în trimestrul al treilea, ceea ce o plasează printre primele cinci cele mai dinamice economii din UE, şi se aşteaptă ca pe ansamblul anului 2017 să înregistreze un avans de 4% care se va menţine până în 2020. În plus, Guvernul de la Sofia şi-a propus să încheie anul cu un buget echilibrat pentru ca în 2018 să înregistreze un mic deficit fiscal.
"Bulgaria face ceea ce spun manualele. Nu vedem acest lucru în alte ţări din CEE unde politicile fiscale sunt foarte pro-ciclice", a spus Vartapetov, citând cazul României, Ungariei şi Poloniei.
Creşterea economică solidă a încurajat Bulgaria să îşi accelereze eforturile pentru a adera la zona euro şi speră ca până la finele anului să primească un semnal clar dacă poate depune cererea oficială de aderare la zona unică. O eventuală includere în mecansimul ERM-2, perioada de doi ani care precede aderare la zona euro, ar duce la o îmbunătăţire a ratingului atribuit de S&P, a spus Vartapetov.