Consiliul de Administraţie al BNR va reduce, miercuri, pentru a doua oară în 2010, rata dobânzii de politică monetară, de la 7,5% la 7% sau chiar 6,75%, ca urmare a performanţei bune în procesul de dezinflaţie şi pentru stimularea creditării, apreciază analiştii chestionaţi de Mediafax

„Având în vedere nivelul înalt al dobânzii reale, o reducere de 75 puncte de bază este mai potrivită pentru a atinge un nivel mai jos al ratei reale. O reducere de numai 50 de puncte de bază ar menţine nivelul actual al dobânzii reale, sau chiar l-ar mări, dacă avem în vedere că previziunile băncii centrale privind evoluţia inflaţiei sunt mult mai optimiste decât ale noastre”, a comentat economistul şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Acordul cu FMI permite relaxarea politicii monetare

„Cred că se pune în discuţie cu cât va reduce BNR dobânda de politică monetară. Eu aş miza pe 0,5 puncte procentuale. Motivul principal îl reprezintă încadrarea în termen foarte scurt, până în februarie, în culoarul ţintit de inflaţie, şi ca urmare a aprecierii monedei naţionale.

În al doilea rând, respectarea acordului cu FMI şi CE permite relaxarea politicii monetare, fiind aproape sigur că vom primi tranşele a treia şi a patra. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere încercarea de relaxare a creditării prin intermediul unor dobânzi în scădere”, a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

Sentimente mai bune faţă de leu

La rândul său, economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, crede că o scădere cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară este justificată de inflaţia în scădere şi sentimentul mult mai bun pentru moneda naţională din parte investitorilor străini.

„În primele şase luni vedem inflaţia în jur de 3,5%, ceea ce e un factor important pentru dobânzi mai mici. Cumulat cu aprecierea monedei naţionale, pe fondul sentimentului mai bun, reprezintă motive suficiente pentru o reducere de 50 de puncte de bază”, a explicat Dumitru.

Impuls pentru reluarea creditării

Pe scenariul unei reduceri cu 0,5 puncte a dobânzii de politică monetară merge şi Florian Libocor, având ca principal argument tot rezultatul pozitiv din planul dezinflaţiei. Economistul şef al BRD – Groupe Societe Generale consideră că BNR va dori să transmită un impuls pozitiv pe piaţa creditului.

În prima şedinţă de politică monetară din acest an, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%. O dobândă de 7% pe an a mai fost aplicată în perioada iunie- noiembrie 2007.

SURSA:Mediafax