Decizia de reducere a cheltuielilor este una corectă pentru că pune baze sănătoase creşterii economice începând din 2011, iar sindicatele trebuie să înţeleagă că mişcările sociale ar afecta percepţia investitorilor, ceea ce ar agrava situaţia inclusiv prin efecte asupra cursului, consideră analiştii. Economiştii şefi de la BCR, ING Bank România şi Raiffeisen Bank România consideră că decizia anunţată de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea cheltuielilor bug
Decizia de reducere a cheltuielilor este una corectă pentru că pune baze sănătoase creşterii economice începând din 2011, iar sindicatele trebuie să înţeleagă că mişcările sociale ar afecta percepţia investitorilor, ceea ce ar agrava situaţia inclusiv prin efecte asupra cursului, consideră analiştii.
Economiştii şefi de la BCR, ING Bank România şi Raiffeisen Bank România consideră că decizia anunţată de preşedintele Traian Băsescu privind reducerea cheltuielilor bugetare este corectă, întrucât punele baze sănătoase pentru revenirea pe creştere a economiei româneşti, începând chiar de anul viitor.
Aceeaşi opinie a fost prezentată vineri şi de reprezentanţii patronatelor, care susţin măsurile privind reducerea pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar, considerând că decizia este corectă, deşi dureroasă.
Sectorul public nu poate scăpa de ajustări
„Oricât de dureroase ar fi măsurile din punct de vedere social, ele sunt corecte din punct de vedere economic. Sectorul public nu poate scăpa de ajustări. Dacă noi începem acum proteste sociale, acestea vor afecta percepţia investitorilor faţă de România. Este bine să înţelegem situaţia pentru că dacă protestăm agravăm situaţia”, a declarat pentru Mediafax economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.
România a ales „răul cel mai mic”
El consideră că eventualele proteste vor fi de mică amploare întrucât oamenii vor înţelege situaţia.
Dumitru a explicat că România a ales „răul cel mai mic”, în condiţiile în care creşterea TVA şi a cotei unice ar fi avut un impact mai puternic din punct de vedere economic şi social deoarece ar fi afectat pe toată lumea.
„Ambele variante pe care la aveam la dispoziţie ar fi avut un impact negativ asupra activităţii economice pe termen scurt. Decizia care s-a luat este corectă pentru că are impact negativ pe termen scurt, dar ne lasă speranţa că la anul vom putea reintra pe o pantă ascendentă, cu o bază sănătoasă”, a explicat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, menţionând că angajamentul politic pentru implementarea măsurilor anunţate pare puternic.
El a arătat că Raiffeisen Bank România şi-a revizuit estimarea de creştere economică la 0%, precizând însă că există riscul înregistrării unei noi contracţii a PIB.
„Am fi suferit încă 2-3 ani”
Şi economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, consideră că o reacţie de opoziţie din partea sindicatelor se va reflecta în evoluţia pieţelor, inclusiv a cursului de schimb şi a dobânzilor.
„Investitorii sunt foarte sensibili după înrăutăţirea situaţiei din Europa şi orice semn că sindicatele se opun măsurilor de reformare va avea un impact negativ”, a spus Chidesciuc, menţionând că ar fi bine ar fi evitate concedierile, în măsura în care este posibil.
El a explicat că încrederea consumatorilor şi deficitul bugetar ar fi din nou afectate dacă în 2011 s-ar decide şi concedierea unor angajaţi din sectorul public.
Totodată, Chidesciuc consideră că dacă Guvernul ar fi decis creşterea cotei unice şi a TVA-ului, atunci România „ar fi suferit încă 2-3 ani”.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, mizează anul viitor pe înregistrarea unei creşteri economice pe baze mai sănătoase, în condiţiile în care această situaţie nu a existat până în prezent, iar adoptarea măsurilor a fost amânată destul de mult timp.
„Primele rezultate trimestriale pozitive ar putea apărea chiar în a doua jumătate a acestui an”, afirmă Anghel.
El consideră că implementarea măsurilor nu va fi uşoară în condiţiile opoziţiei sociale anunţate.
Salariile din sectorul public se vor alinia cu evoluţia din sectorul privat
„Imaginea internaţională a eventualelor proteste nu este pozitivă. În momentul de faţă depindem de investiţii străine directe, iar atractivitatea României trebuie menţinută. Investitorii se uită la astfel de semnale”, a continuat economistul-şef al BCR.
Şi Anghel a precizat că orice măsură ar fi fost dureroasă şi că pensiile se vor menţine după reducerea anunţată peste nivelul de la începutul anului 2008, iar salariile din sectorul public se vor alinia în mare cu evoluţia din sectorul privat.
Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, a arătat că măsurile anunţate joi nu sunt o surpriză, în condiţiile în care o parte din acestea sunt stipulate în acordul cu FMI şi trebuiau luate acum un an.
„Sindicatele erau oarecum în temă cu aceste măsuri, în condiţiile în care au avut mai multe întâlniri cu autorităţile. Nu cred că se va ajunge chiar acolo ca reacţia sindicatelor să declanşeze reticienţa investitorilor faţă de România”, a spus Lungu.
Şi el a menţionat că măsurile ar trebui să fie înţelese pentru că, chiar dacă România va trece printr-o perioadă de şase luni – un an mai dificilă, ulterior economia va fi mai competitivă.
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank România, Rozalia Pal, a subliniat un alt avantaj al ajustărilor anunţate în sectorul public, arătând că personalul din sectorul public reprezintă mai puţin de o treime din totalul angajaţilor din România.
„Ajustarea anunţată în sectorul public poate oferi sectorului privat posibilitatea să îşi revină de aici înainte, după corecţia destul de puternică din ultimul an”, a spus Pal.
Ea a precizat că estimarea de creştere economică a UniCredit se menţine deocamdată la 0,4%, deoarece scăderea semnificativă a consumului, cauzată de diminuare veniturilor şi înrăutăţirea situaţiei sociale a fost deja luată în calcul.
SURSA: Mediafax