„Fondul a stabilit nişte condiţionalităţi. Dacă problema OUG 50 are şanse să fie rezolvată, plata arieratelor este greu de crezut că se va realiza. Dar cea mai grea condiţie este cea legată de adoptarea bugetului pe anul viitor”, a spus pentru capital.ro analistul financiar, Bogdan Baltazar.
După ce înainte de ultima misiune de evaluare problemele majore erau legate de plata arieratelor şi depăşirea ţintei de deficit, acum au apărut noi impedimente în acordarea următoarei traşe.
„Cea mai mare problemă este legată de adoptarea bugetului pentru 2011. Proiectul ar fi trebuit să fie deja înaintat Parlamentului, dar oricum, având în vedere situaţia politică din Parlament, este greu de crezut că vom avea un buget prea curând. Iar fără buget Fondul nu va da nici un ban României. Va fi amânată următoarea tranşă până când vom avea legea bugetului pe 2011 adoptată”, a mai arătat Baltazar.
Analiştii economici spun că lipsa bugetului este dovada neglijenţei autorităţilor. „Nu vorbim despre programare multianuală, nici despre un buget strategic, aşa că nu ar trebui să dureze atât de mult să fie măcar redactat, dacă nu şi adoptat. Ne-am întors în timp cu 12-13 ani, când bugetul era adoptat la începutul anului de aplicare”, a precizat pentru capital.ro directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea.
România nu a îndeplinit nici o condiţie
Având în vedere multitudinea problemelor rămase nerezolvate, unii analişti consideră că reprezentanţii au fost din nou îngăduitori cu autorităţile române. „Nu am îndeplinit nici o condiţie împusă de FMI. Nici arieratele nu sunt plătite, nici bugetul adoptat, nici ţinta de deficil nu cred că va fi atinsă. Nu au fost adoptate legile salarizării unitare şi pensiilor. Nu am îndeplinit condiţiile, deci nu ştiu care este motivul continuării Acordului. Putea fi suspendat Acordul pentru că nu avem atinse ţintele propuse”, a mai arătat Voinea.
„Nu ştiu ce au în cap cei de la Fondul Monetar Internaţional”, spune şi analistul economic Ilie Şerbănecu.
Situaţia dezastruoasă a ţării se datorează şi Fondului, care nu a reuşit să schimbe în bine România, este de părere Liviu Voinea. „Se înregistrează un eşec fundamental, inclusiv al FMI, pentru că a trecut ceva timp de la încheierea acordului şi România a rămas tot fără o strategie fiscal-bugetară valabilă. Totul se face pe genunchi, pe ultima sută de metri, fără o gândire de perspectivă”, a spus directorul executiv al GEA.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE. Următoarea tranşă de la FMI urmează să fie eliberată în ianuarie 2011 şi are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).