Directorul Fitch Ratings, Artur Szeski, a explicat recent că băncile din Europa Centrală ar urma să facă faţă cu bine încetinirii economice semnificative din acest an, graţie unor structuri de finanţare solide şi îmbunătăţirii profitabilităţii.
Artur Szeski a spus într-un briefing de presă că analiştii de la Fitch nu se aşteaptă la o recesiune completă în niciuna din principalele economii din regiune, respectiv Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Bulgaria, ceea ce înseamnă că încetinirea economică nu va fi una devastatoare pentru Europa Centrală.
Principalul risc vine din partea intervenţiilor din trecut
Specialistul a subliniat că „principalul risc vine din partea intervenţiilor şi a materializării acţiunilor juridice din trecut”. Totuși, afacerile de bază se derulează destul de bine şi vor continua să facă acest lucru şi în 2023 şi 2024, conform explicației oferite de Artur Szeski.
„Părerea noastră despre aceste sectoare bancare este aceea că are loc o încetinire economică, sunt presiuni asupra sectoarelor bancare, dar nu credem că acesta este un risc major la adresa profilelor de credit ale băncilor.
Principalul risc vine din partea intervenţiilor şi a materializării acţiunilor juridice din trecut, însă afacerile de bază se derulează destul de bine şi vor continua să facă acest lucru şi în 2023 şi 2024”, a spus directorul Fitch Ratings, conform Reuters.
Agenţia de evaluare se aşteaptă ca profitabilitatea sectorului bancar din regiunea Europei Centrale să se îmbunătăţească
De asemenea, acesta a precizat că agenţia de evaluare se aşteaptă ca profitabilitatea sectorului bancar din regiunea Europei Centrale să se îmbunătăţească, în condiţiile în care structurile de finanţare ale băncilor sunt „destul de solide”, deoarece sunt bazate, în principal, pe depozitele clienţilor.
„Există destul de multă rezervă de lichiditate în aceste sectoare bancare, ceea ce înseamnă că băncile nu urmăresc în mod activ o politică de preţuri pentru a-şi menţine depozitele, deoarece au în continuare poziţii de finanţare foarte confortabile”, a spus Artur Szeski.
Rata redusă de penetrare a creditului va începe să îşi revină
Rata redusă de penetrare a creditului, atât în sectorul de retail, cât şi în cel corporate, spre deosebire de situaţia din zona euro va sprijini creşterea creditării după ce cererea va începe să îşi revină, a adăugat acesta.
De asemenea, calitatea activelor băncilor a rezistat „semnificativ mai bine” decât preconiza Fitch la finele anului trecut, iar bilanţurile contabile au fost impulsionate de curăţarea portofoliilor de credite cu probleme.