Potrivit economiştilor, BCE se va abţine să adopte noi măsuri în favoarea băncilor după ce luna trecută a acordat împrumuturi în valoare de 489 miliarde de euro pe trei ani unui număr de 523 de bănci din zona euro, o operaţiune inedită care ar urma să fie reluată la finele lunii februarie.
În consecinţă, ‘nu ne aşteptăm la nicio evoluţie majoră la acestă reuniune lunară’, a comentat Nick Matthews, economist la RBS. Chiar dacă situaţia economică a zonei euro este una care ar face posibilă o reducere de dobândă, este vorba totuşi de o situaţie mai bună decât cea din 2009 când BCE a redus, pentru prima dată în istoria sa dobânda de politică monetară la 1%, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING.
A coborî dobânda de referinţă dincolo de nivelul istoric de 1% ‘ar fi un semnal îngrijorător cu privire la gravitatea crizei din zona euro, iar în acest caz BCE ar trebui să pregătească în avans piaţa şi publicul’, a estimat Christian Bordes, cercetător la Universitatea din Paris. În plus, deprecierea monedei euro, care în ultimele zile a atins cel mai redus nivel din toamna lui 2010, este un fenomen care ajută economiile exportatoare precum Germania şi Italia.
În concluzie, pieţele aşteaptă mai degrabă comentariile preşedintelui BCE, Mario Draghi, cu privire la achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale statelor în dificultate din zona euro. În plus, Draghi ar putea fi întrebat despre eforturile Greciei de a convinge creditorii privaţi să accepte o reducere de 50% a valorii bondurilor lor, în cadrul celui de al doilea pachet de sprijin pus la punct de ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.
SURSA: Agerpres