"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute constante pe data de 31 martie 2015, atât la pasivele în lei (10%) cât şi la cele în valută (14%). Acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%. În paralel, cei mai mulţi dintre participanţi estimează reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei până la 8% în decembrie 2015, precum şi a celor aferente pasivelor în valută până la 12% în decembrie 2015", se spune într-un comunicat al asociaţiei.
Estimările pentru decembrie 2016 arată un nivel posibil al dobânzii de politică monetară de 2%. Ele variază între un minim de 1,75% şi un maxim de 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016. Rezervele minime obligatorii ar putea fi reduse în continuare pe parcursul anului 2016, până la 6% în cazul celor în lei şi 8% în cazul celor în valută.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.
Analiștii financiar-bancari: BNR ar putea reduce mâine dobânda la 2%
30 martie 2015, 12:50
Ultima modificare în 30 martie 2015, 12:58
Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2% la următoarea şedinţa a Consiliului de Administraţie de marţi, 31 martie, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).
Etichete: analisti,
bnr,
dobanda cheie
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Moldoveanul care se bate cu La Mama şi City Grill
- Două bănci britanice ar putea ieşi de pe piaţa din Turcia
- Grecia nu va reuşi să obţină un excedent bugetar primar de 3% din PIB în 2015
- BNR vrea să achiziţioneze componente hardware şi software
- India va deveni al treilea mare producător auto global până în 2020
- Un oligarh rus împiedică tranzacția deceniului pentru România
- Bogdan Aurescu i-a prezentat omologului olandez argumentele României pentru aderarea la Schengen
- Strategia în învăţământ în 2014-2020: Reducerea abandonului şcolar sub 10% şi creşterea la 95% a copiilor înscrişi în învăţământul preşcolar de la patru ani
- Australia şi Danemarca se vor alătura băncii de dezvoltare înfiinţate de China
- Grecii se opun exploatării unei mine de aur de către grupul canadian Eldorado Gold