Christian Blaabjerg, economist la Saxo Bank, arată că motivele pentru care putem fi optimiști în 2011 sunt efectele pozitive ale măsurilor de austeritate luate anul trecut și care vor fi simțite anul acesta, creșterea importurilor într-un ritm mai scăzut decât cel al exporturilor și, ca o consecință a celor două, ușoara revenire a consumului intern. Optimismul la care economistul Saxo Bank face referire înseamnă o inflație de 5,2% la finele anului și o creștere economică de 1,3% din PIB.
Aflat la București cu ocazia lansării Raportului pentru 2011, un eveniment organizat împreună cu Ziarul Financiar, Christian Blaabjerg a arătat că dificultățile cu care se confruntă Uniunea Europeană nu s-au încheiat, iar statele care au probleme în a returna datoriile publice vor continua să apeleze la ajutorul FMI și UE. „Portugalia va fi nevoită să apeleze în curând la ajutor internațional pentru a-și plăti datoriile, dar pentru Spania, care este o economie foarte mare, va fi nevoie de un plan separat”, a declarat Blaabjerg.
Interesant este că evoluția economiilor din Uniunea Europeană pe direcția revenirii economice este întârziată cu 9 – 10 luni față de cea a Statelor Unite ale Americii. „SUA rămâne cea mai importantă economie din lume, mai ales în ceea ce privește influența asupra prețului barilului de petrol”, arată Christian Blaabjerg. Iar un recul al economiei americane va avea un efect în cascadă și asupra statelor din Europa. Germania este singura țară din zona euro capabilă să reziste de una singură în fața problemelor globale. Estimările pentru anul trecut indică o creștere a PIBului Germaniei de 3,6%, cea mai mare urcare de la reunificarea din 1990.
De altfel, raportul euro/dolar este văzut la 1,1 dolari pentru un euro la sfârșitul acestui an în Raportul Saxo Bank, revenirea monedei americane fiind una dintre cele mai așteptate mișcări din 2011. O veste nu tocmai bună pentru economia României deoarece înseamnă o apreciere a doalrului față de leu până la circa 3,8 lei/dolar, adică o nouă scumpire a petrolului și a combustibililor.
Alături de dolar și prețul aurului este estimat să rămână pe apreciere, analiștii Saxo indicând posibilitatea atingerii unei cotații de 1.600 dolari pe uncie în următoarele 12 luni. De asemenea, barilul de petrol va varia între 80 și 100 de dolari, cu o creștere în următoarele luni de până la 100 de dolari sau chiar mai mult, apoi o corecție de până la 80 de dolari.
Analiștii Saxo Bank văd aurul la 1.600 dolari pe uncie și un raport de 1,1 dolari pe euro în 2011
13 ianuarie 2011, 10:13
Ultima modificare în 13 ianuarie 2011, 12:13
Raportul băncii de investiții Saxo Bank vede moneda națională a României la un curs de până la 4,35 lei pentru un euro la finele anului. Într-un scenariu ceva mai optimist, adică în cazul în care economiile dezvoltate ale Europei își revin și controlează criza datoriilor suverane, cursul ar trebui să se oprească la circa 4,2 - 4,25 lei pe euro.
Etichete: aur,
investitii in aur,
rezerva de aur,
uncie
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Banca Mondială: Economia României va creşte cu 1,5% în 2011
- Bursa din Varșovia a avut 140 de oferte publice inițiale în 2010
- Profit virtual de 300% obținut la Sibex Trophy pe perechea Euro/Ron și pe indicele DJIA
- Erste recomandă cumpărare pentru acțiunile Transelectrica
- Bursa de la București utilizează sistemul Bloomberg Global Identifiers
- Piața de capital speră la vremuri mai bune în 2011
- Noi aprecieri de curs pe Wall Street?
- Proiectul bugetului de stat pe 2011 a fost adoptat de Parlament
- Adoptarea euro, amânată cu cel puțin doi ani
- Câţi bani au trimis în ţară, în ultimii şase ani, românii care lucrează în străinătate