Economia zonei euro s-a stabilizat în ultimele luni, în parte şi datorită celor două reduceri de dobândă adoptate de BCE în lunile noiembrie şi decembrie 2011 dar şi celor două operaţiuni de finanţare, care au calmat pieţele de obligaţiuni suverane din zona euro.

De asemenea, analiştii nu se aşteaptă la noi măsuri excepţionale în favoarea băncilor, după ce BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar în ultimele două luni.

În schimb, pieţele financiare vor urmări cu atenţie ultimele prognoze de creştere şi inflaţie ale BCE pentru indicii cu privire la aşteptările BCE în ceea ce priveşte impactul creşterii preţului petrolului asupra presiunilor inflaţioniste pe termen lung.

Un alt subiect important ce va fi urmărit este decizia BCE de a-şi schimba obligaţiunile greceşti pentru a evita să-şi asume pierderi, încălcând însă taboo-ul de a finanţa în mod direct guvernele. Creditorii privaţi ai Greciei trebuie să decidă până joi dacă iau sau nu parte la un important acord de schimb de obligaţiuni , parte cheie a celui de al doilea pachet de sprijin, în valoare de 130 miliarde de euro, acordat Greciei. Un grad redus de acceptare din partea creditorilor privaţi ar pune întregul pachet în pericol, existând riscul intrării Greciei în incapacitate de plată.
Sursa: Agerpres