Analiștii ucraineni: Sancțiunile împotriva Rusiei produc efecte, însă trebuie impuse tot mai multe

Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit analiștilor ucraineni, sancțiunile internaționale împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai resimțite în economia acesteia, dar trebuie făcut mai mult pentru a diminua capacitatea Rusiei de a finanța invazia.

Potrivit analiștilor ucraineni, președintele rus Vladimir Putin a folosit cel puțin 53 de miliarde de dolari din Fondul său național de rezervă pentru a-și susține economia și a-și finanța deficitul bugetar. Din această cauză, țara este pe cale să rămână fără active lichide până la sfârșitul anului.

Sancțiunile internaționale au afectat puternic economia Rusiei

„Rusia și-a pregătit economia pentru război ani de zile. Totuşi, sancțiunile funcționează și fortăreața pe care au încercat să o construiască se sparge deja”, a declarat pentru Efe, în Ucraina, Iulia Paviţka, cercetător din echipa Grupului de Sancțiuni a Institutului KSE, cu sediul în Rusia.

Veniturile Rusiei din industria petrolului și gazelor au scăzut cu cel puțin 45% în primul trimestru al anului 2023 datorită plafonului de preț și a interdicțiilor parțiale introduse de membrii coaliției pro-sancțiuni. Exporturile de gaze au reprezentat 60% din toate exporturile rusești și cea mai mare parte din venituri.

Drept urmare, doar în primele două luni ale anului 2023, deficitul fiscal al Rusiei a atins aproape 90% din deficitul anual proiectat, iar Rusia a întâmpinat mari dificultăți în a astupa gaura bugetară, susține Paviţka.

Rusia a folosit cel puțin 53 de miliarde de dolari dimn fondul de rezervă

Rusia a folosit deja cel puțin 53 de miliarde de dolari din cele peste 200 de miliarde de dolari din Fondul său național de rezervă pentru a-și susține economia și a-și finanța deficitul bugetar, dar este pe cale să rămână fără active lichide până la sfârșitul anului.

Cu investitorii internaționali ieșiți din scenă, costurile îndatorării sunt în creștere, punând o povară suplimentară asupra finanțelor statului rus.

„Invazia rusă este respinsă pe câmpul de luptă, dar sancțiunile sunt un instrument suplimentar important, menit să slăbească economia Rusiei, astfel încât aceasta să nu poată finanța războiul și să producă suficiente arme”, a explicat Paviţka.

Grupul analitic din care face parte Paviţka oferă justificarea și monitorizează eficacitatea măsurilor luate de unele dintre cele mai mari economii ale lumii ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

Materialele sale analitice oferă argumente pentru aproximativ 60 de economiști și diplomați ucraineni și străini care lucrează la sancțiuni în cadrul grupului condus de șeful administrației lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, și Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia. Datele solide fac din ce în ce mai dificil pentru Rusia să răspândească poveşti despre presupusa ineficacitate a sancțiunilor.

Narațiunile la fel de dăunătoare despre sancțiunile care au efecte negative asupra altor țări sunt la fel de nejustificate, potrivit Iuliei Paviţka, care explică că alianța pro- sancțiuni încearcă să evite cauzarea de daune economiilor lor naționale.

„Nu ar funcționa ca Ucraina să spună pur și simplu că alte țări ar trebui să înceteze imediat să aibă de-a face cu Rusia„, a indicat el.

Analiștii ucraineni propun modalități prin care sancțiunile să fie introduse pas cu pas, precum și alternative pentru a nu deteriora economiile acelor țări care sunt încă dependente de Rusia, scrie publicația spaniolă El Periodico.

Analiștii spun că sunt necesare mai multe sancțiuni din partea Occidentului

Se pare că Rusia s-a descurcat mai bine decât se așteptau mulți în 2022, PIB-ul său scăzând cu puțin peste 2%, deoarece a durat ceva timp pentru a stabili un mecanism de sancțiuni eficient, în special în UE, a explicat Paviţka.

Unele sancțiuni cruciale au fost introduse recent. Dar Rusiei i-a fost din ce în ce mai greu să astupe fisurile, iar Institutul KSE se așteaptă ca economia ei să se micșoreze cu 6% în 2023.

În viitorul apropiat, a spus Paviţka, preocuparea principală va fi probabil să se asigure că sancțiunile sunt aplicate eficient și uniform, înlăturând orice lacune. Un instrument ar fi prevenirea „importului paralel” de bunuri și servicii sancționate prin țări terțe.

Adăugarea de noi țări la coaliție, care include G7 și țările UE, ar contribui la deteriorarea în continuare a capacității Rusiei de a-și continua invazia. Paviţka spune că nici măcar piețe atât de mari precum India și China nu pot compensa pierderile suferite de Rusia.

Pe lângă faptul că vizează sectorul energetic nuclear al Rusiei pentru rolul său în invazie, sancțiuni suplimentare s-ar putea extinde și asupra industriei tehnologiei informației, a declarat Paviţka pentru agenţia [spaniolă] EFE.