Prea mult, prea repede şi frica îşi spune cuvântul. O creştere de peste 50% în opt luni, şi în special pentru o acţiune din categoria blue chips, anunţă un top. 2007 se prezintă în aceste momente diferit de anii precedenţi, prin existenţa consolidărilor mai largi. Dacă în trecut investitorii cumpărau şi aşteptau („buy-and-hold“), anul acesta exista riscul, deja demonstrat, ca în câteva săptămâni câştigurile anuale să dispară. Mai este BRD o acţiune în care se pot face bani? Răspunsul este afirmativ, cu condiţia să nu cumperi la top şi să speri. Pentru aceasta, câteva reguli simple de analiza tehnică sunt necesare.

Pentru investitori si swingtraderi, un grafic cu linii de trend, suport, rezistenţă şi eventual retrageri Fibonacci sunt mai mult decât suficiente pentru a avea performanţe mai bune decât multe fonduri de investiţii şi portofolii virtuale. Linia de trend care uneşte valorile minime din iunie şi decembrie 2006 indică fără dubii existenţa unui trend ascendent pe termen mediu. Atâta timp cât preţul se va menţine deasupra liniei de trend şi implicit mai mare ca 20,0 RON, acest trend va rămâne intact. Observăm că această valoare coincide (şi nu întâmplător, deoarece orice rezistenţă devine suport) cu valoarea maximă din februarie 2006.

Deci, am stabilit un suport care este un punct foarte bun pentru intrare în BRD. Cum putem aprecia rezistenţa? Orice top major devine una, în cazul nostru valoarea de 23,50. Deci există posibilitatea reală de a câştiga 3,50 la o investiţie de 20,0, adică peste 15%, dacă investitorul are răbdare şi aşteaptă o întoarcere la suport. În caz contrar, riscul creşte, la fel ca şi durata expunerii în piaţă datorită unui obiectiv nerealizat, datorat grabei şi impulsurilor de cumpărare. La final, o observaţie: nivelele de retragere Fibonacci aplicate scăderii din 2006 arătau topul creşterii de până acum, la 23,46. Coincidenţă din nou?

31-1837-brd28032007.jpg

Sursa: https://ta.educofin.com