Comportamentul uman la un top important rămâne încă un mister pentru psihologi: cei care au cumpărat RRC de atâtea ori la top îşi aduc contribuţia cu material de lucru pentru aceste studii. Cum să cumperi în zona de rezistenţă 1.200-1.300, care a fost încercată de mai multe ori în 2005 şi 2006, si cu acelaşi rezultat: trimiterea la preţ de solduri 50%? Cum poţi cumpăra când ai un gap de extenuare ca cel de la începutul lunii februarie 2007? Cum poţi să mai păstrezi acţiuni RRC la raportul financiar când s-a dovedit a „n“-a oară că, imediat după această dată, preţul scade?

Speranţa şi euforia sunt două păcate pe care le putem controla, dar numai cu ajutorul unui grafic bine interpretat. Considerăm valoarea minimă L1 şi cea maximă T1, le unim şi aplicăm retragerile Fibonacci. Orice acţiune sau indice evoluează între suport şi rezistenţă. Mai miră pe cineva căderea de la 1.200 la 1.000 (retragerea 50%)? S-a odihnit/consolidat RRC în zona de 23,8% retragere? Dacă graficul spune că aceste retrageri au funcţionat, atunci ne uităm la următorul: 960, care reprezintă retragerea de 61,8%. În plus, coincide cu topul din octombrie şi iulie 2006. Cunoaştem deja că marea majoritate a gap-urilor se închid, aşa că se pune întrebarea referitoare la închiderea celui recent. Răspunsul este afirmativ, dar RRC va avea nevoie de ştiri pozitive serioase pentru a ajunge la rezistenţa de 61,8%. Între sus şi jos, calea cea mai uşor de parcurs este în jos. Dar elementul cel mai periculos este suportul L1-L2, care, odată străpuns, va face loc altor cifre care pentru moment par incredibile (repet, „pentru moment“).

Care ar fi concluzia? Trend clar descendent pe termen scurt, la suport acum. Sub 1.000, începe un nou trend descendent. Exuberanţa în care se cumpăra RRC uneori are o cauză prezisă, dar urmărind trendul pe grafic, putem evita capcanele de 1.200 lei bucata.

25-1447-rrc21022007.jpg

SURSA: https://ta.educofin.com