În 13.12.2006 cu RRC = 906 scriam în această rubrică: „Următorul obiectiv de depăşit este high-ul din octombrie la 980. Privind şi Stochastic, vedem o rezistenţă a acestui indicator care va corespunde cu valoarea de 980 la RRC.“ Spre surprinderea celor care consideră încă analiza tehnică nepotrivită pentru piaţa românească, topul atins în 8.01.2007 a fost de 989, după care s-a instalat, cel puţin pe termen scurt, un trend descendent, cu o valoare astăzi de 925. Short-urile la Sibiu au funcţionat ca un ceas elveţian. Ţinând seama că RRC face, de regulă, cel puţin 10% variaţie în cadrul unui trend pe termen scurt, obiectivul de scădere este în jur de 790.
Pentru analiza tehnică, să ne concentrăm pe segmentul care a început în iunie 2006. Observăm, pe termen mediu-lung, formarea unui „rising wedge“ R1-R2-S1-S2, care este o indicaţie negativă pe baza observaţiilor statistice. Suportul rămâne la 850. Pe termen mediu, RRC este într-o consolidare destul de largă, în care se pot câştiga bani, între suportul S2 790/800 şi rezistenţa R2 990 (trasate paralele prin aceste puncte). Care dintre ele este o indicaţie de încredere? Răspunsul este simplu: niciunul, pentru că trebuie mai întâi să primim confirmări asupra menţinerii suporturilor şi rezistenţelor indicate. În acest moment şi din noiembrie, RRC înregistrează valori minime şi maxime succesiv ascendente cu o rezistenţă la 990. Este o indicaţie de trend ascendent pe termen scurt, dar depinde unde a fost sau va fi punctul de cumpărare. Cu cât mai târziu în trend, cu atât mai riscant (acum).
O întoarcere la 790 ar oferi un +10% câştig şi câştiguri consistente pentru vânzătorii la termen. Pe termen scurt, 980 ca obiectiv, iar pe termen mediu, 1.000. Situaţia pieţei la ora actuală este şubredă, aşa că singurele prognoze sunt cele bazate pe trendul scurt.
SURSA: https://ta.educofin.com