Creditul în lei a scăzut cu 0,5% în luna octombrie, în timp ce componenta în valută s-a redus cu 0,1%, potrivit datelor comunicate de banca centrală.

 

Cu toate acestea, BNR anunţă o creştere de 4,2% a creditului neguvernamental, aceasta este explicată însă doar de evoluţia cursului valutar: din cauza deprecierii leului, împrumuturile în valută exprimate în lei afişează o creştere de 2,2%.

 

De la ratele de majorare a creditului de la 100% pe an, s-a ajuns ca soldul împrumuturilor acordate de bănci să fie, în prezent, mai mic decât cel din octombrie 2008: minus de 3,5% la împrumuturile în valută şi minus de 7,1% la componenta în lei. La finele lui octombrie, creditul neguvernamental se ridica la 201,2 miliarde de lei.

 

 

 

0-42676-creditlei.jpg

 

Creditul în lei a scăzut aproape lună de lună de la începutul anului, cu excepţia lunii septembrie, când a afişat o creştere modică. Oficialii BNR declarau, la vremea respectivă, că speră ca acesta să fie un semnal al reluării creditării şi al revigorării economiei. În octombrie, însă, s-a revenit la trendul descendent.

 

0-42677-creditvaluta.jpg

 * notă: Soldurile în euro au fost calculate folosind cursul BNR de la sfârşitul lunii analizate

 

Soldul împrumuturilor în valută a scăzut mai abrupt până în luna iunie, iar de atunci a revenit pe creştere. Până în octombrie, când companiile şi persoanele fizice au rambursat rate la bănci mai mare decât volumul împrumuturilor noi cu 20 de milioane de euro.

 

În timp ce sectorul privat are, practic, accesul blocat la finanţare, împrumuturile contractate de stat de pe piaţa internă au crescut de 2,3 ori în ultimele 12 luni, până la 39,84 milioane de lei.

 

Minus pe economii

 

În luna octombrie s-a înregistrat şi o scădere a economiilor populaţiei, în lei, care s-au redus cu 0,7% faţă de luna precedentă, până la 58,5 miliarde de lei, în timp ce conturile în valută au afişat o creştere de 4,3%, în parte explicată şi de creşterea valorii euro.