Ca și conservatorii CDU/CSU, care au desemnat cine va candida ca succesor al cancelarului Merkel la alegerile federale din septembrie, în persoana lui Armin Laschet, și Partidul Verzilor ecologiști și-a ales candidata. Este vorba de tânăra și moderata Annalena Baerbock.
Germania îşi decide viitorul
În ziua în care a fost confirmată candidatura lui Laschet, un sondaj pre-electoral arăta că sprijinul pentru Verzi a ajuns la un procent fără prcedent: 28%. Doar 21% dintre respondenți susțineau că vor să voteze pentru Uniunea CDU / CSU.
De atunci, acest avans al Verzilor s-a consolidat, depășind pentru prima dată CDU în intențiile de vot. Sugerînd astfel că, după ce au condus Germania în ultimii 16 ani, conservatorii ar putea fi detronați ca cel mai puternic partid din Bundestag.
Din acest motiv au apărut speculații cu privire la ce ar putea însemna venirea la putere a ecologiștilor, prin Baerbock, atât pentru Germania, cît și pentru restul lumii.
Ponderea economică a Germaniei și relațiile politice strânse cu țările din Europa Centrală în timpul mandatelor lui Merkel ar putea să se schimbe radical odată cu instaurarea unui guvern eco.
În ultimele două decenii, comerțul dintre Germania și țările din Europa Centrală a crescut semnificativ. Numai comerțul dintre Polonia și Germania a crescut de la 15,7 miliarde dolari, în 2003, la 87,5 miliarde dolari în 2014, o creștere de 457%.
Forța de muncă sezonieră din Europa Centrală și de Est este esențială pentru sectorul agricol al Germaniei, iar industria automobilistică germană a deschis mari fabrici în Slovacia, Cehia, Ungaria și Polonia.
Austria, Bulgaria, Croația, Lituania, Letonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria sunt toate guvernate de partide afiliate PPE. Aceste guverne sunt apropiate din punct de vedere politic de Berlin. Dar toate acestea se pot schimba în septembrie, cu o victorie a Verzilor la alegerile federale.
Guvernele centrale europene afiliate PPE nu au prea multe în comun cu Verzii germani. Nici guvernul PiS de dreapta al Poloniei, nici cel al Cehiei nu sunt aliați naturali ai partidului de stânga ecologist.
Deși Baerbock provine din aripa moderată a partidului, o victorie a Verzilor la viitoarele alegeri din Germania ar marca cea mai semnificativă diviziune politică dintre Berlin și restul Europei Centrale, de când UE s-a extins.
Dar fluxul masiv de forță de muncă, bunuri și investiții între Germania și restul Europei Centrale va menține, probabil, aproape Berlinul și vecinii săi din Est chiar și sub o cancelarie a Verzilor.
Verzii vor prelua puterea în Germania
Mai mult, dacă vor prelua conducerea Germaniei în septembrie, Verzii vor avea ocazia să schimbe direcția guvernelor regionale spre problema care îi interesează cel mai mult: schimbările climatice. Polonia și Ungaria sunt principalii adversari ai unui New Green Deal european.
Nici clima nu este o problemă importantă în regiune. Așa că va fi dificil pentru Verzii germani să convingă regiunea să ia măsuri în ceea ce privește schimbările climatice.
Dar dacă Baerbock poate demonstra oportunitatea economică a tranziției verzi și pentru vecinii Germaniei, ar putea să-i convingă pe mulți dintre ei să se alăture luptei împotriva schimbărilor climatice.
Țările din Europa Centrală ar fi deosebit de receptive la ideea de a primi bani pentru modernizarea industriilor poluante și construirea infrastructurii ecologice, concluzionează Al-Jazeera.