Fuad Shahbazov a scris o analiză cu privire la alianța strategiei dintre Turcia și Polonia. Acesta menționează că un acord recent cu Varșovia consolidează o relație cheie cu UE pentru Turcia, demonstrând în același timp că Ankara poate face parte din politica de descurajare a NATO față de Rusia.
Pe 24 mai, președintele polonez Andrzej Duda a efectuat o vizită oficială în Turcia, pentru a semna un nou acord comercial și de apărare, cu scopul de a stimula relațiile bilaterale dintre cele două țări membre ale NATO, arată The New Arab.
Relațiile polono-turce au fost în mare parte lăudate în mass-media turcă în ultimii ani, Varșovia considerând Ankara un aliat cheie, în special în lumina tensiunilor tot mai mari dintre Turcia-Ucraina și Rusia.
În timpul vizitei, miniștrii apărării din cele două țări au semnat un acord de 270 de milioane de dolari pentru ca Polonia să cumpere vehicule aeriene fără pilot (UAV) de recunoaștere și de luptă, devenind astfel primul stat membru al NATO și al UE care a achiziționat drone turcești.
Președintele polonez s-a arătat mulțumit de cooperarea dintre cele două țări din NATO, unde „împărtășesc obiective comune” pentru a asigura securitatea națională și pentru a combate amenințările regionale.
Conform acordului, Varșovia va achiziționa 24 de drone de luptă Bayraktar-TB2 și patru seturi de vehicule aeriene fără pilot echipate cu rachete antitanc.
Luând în considerare recenta confruntare Ankara-Moscova asupra Ucrainei, Polonia încearcă să apropie Turcia de flancul estic al NATO, pentru a juca un rol mai mare ca forță de descurajare împotriva Rusiei.
În timp ce Polonia urmărește o cooperare militară mai profundă cu Turcia, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că, în aprilie, guvernul polonez a desfășurat un contingent militar de 80 de militari și o aeronavă de patrulare maritimă, Bryza, pentru a participa la operațiunea NATO „Măsuri de asigurare personalizate pentru Turcia” (TAMT). A marcat prima misiune efectuată de armata poloneză în Turcia.
Turcia participă la ”descurajarea” Rusiei
În cadrul conferinței de presă comune din mai, președintele Tayyip Recep Erdoğan a anunțat, de asemenea, că Turcia va desfășura avioane F-16 în Polonia, ca parte a misiunii NATO de poliție aeriană baltică, o altă inițiativă care vizează descurajarea Rusiei.
Mai mult, vizita oficială a președintelui Duda în Turcia, cu doar o lună înainte de viitorul summit NATO, ar putea fi văzută ca un semnal clar către Ankara că Polonia înțelege pe deplin preocupările Turciei de securitate regională.
Primul lot de drone de luptă este așteptat spre livrare în Polonia anul viitor. Dronele de luptă fabricate de Turcia au câștigat o recunoaștere pe scară largă, de când au fost desfășurate în Libia, Siria și, cel mai recent, în conflictul din Nagorno-Karabah. Mai mult, forțele armate turcești au folosit drone produse pe plan intern în ceea ce țara numește operațiuni militare antiteroriste în Siria și Irak. În timpul întâlnirii cu omologul său polonez, președintele Erdoğan a făcut aluzie la eficacitatea acestora, spunând: „Suntem una dintre cele mai bune trei, patru țări din lume pentru hardware”.
Pentru Ankara, parteneriatul militar cu Polonia demonstrează că Turcia participă la eforturile NATO de a asigura securitatea alianței și de a descuraja amenințările, și anume din Rusia.
Această abordare poate chiar ajuta la facilitarea relațiilor bilaterale cu SUA înainte de prima așteptată întâlnire între președintele Erdoğan și președintele Joe Biden, în marja summitului NATO de la Bruxelles, din 14 iunie.
O altă motivație importantă din spatele dorinței Ankarei de a-și consolida relațiile cu Polonia este îmbunătățirea relațiilor deteriorate cu UE și atragerea de investiții străine suplimentare din vest, în contextul adâncirii crizei economice în Turcia.
Polonia și legătura cu Turcia
Polonia este unul dintre puținele state membre care sprijină în mod deschis aderarea Turciei la UE, oficiali cheie spunând că ei consideră Turcia ca parte a Europei și cred în viitorul său în blocul comunitar.
Totuși, creșterea alianței Polonia-Turcia este mai mult decât o simplă cooperare bilaterală. De asemenea, face parte dintr-un mecanism de cooperare trilateral stabilit între Turcia, Polonia și România, în urmă cu câțiva ani, ca răspuns la politica agresivă a Rusiei față de R.Moldova, Ucraina și Georgia, precum și în regiunea mai largă a Mării Negre.
Cu siguranță, această cooperare trilaterală se bazează în cea mai mare parte pe o dimensiune militară ca pilon cheie, mai degrabă decât pe un dialog politic. Prin urmare, următorul pas pentru dezvoltarea pactului trilateral ar fi actualizarea acestuia la nivelul prezidențial.
Deși achiziționarea de armament turcesc de către Polonia este o bună lovitură de imagine pentru Ankara, căutarea unor relații mai puternice cu Varșovia nu numai că îi mărește propriul portofoliu militar, ci o ajută și să își afirme influența în Europa de Est.
Ca atare, în ultimii ani Turcia și-a manifestat interesul pentru dezvoltarea relațiilor cu grupul de țări Visegrad (V4), iar Polonia este cel mai bun partener pentru a facilita acest lucru.
Cu toate acestea, în ciuda parteneriatului strategic dintre Polonia și Turcia și alte state membre NATO, viitorul relațiilor Turcia-NATO va depinde de rezultatele negocierilor viitoare SUA-Turcia asupra sistemului rusesc S-400, pe care Ankara l-a cumpărat de la Moscova.
Dacă părțile nu vor reuși să facă unele compromisuri cu privire la acordul S-400, orice sancțiuni noi și mai dure ale SUA pot limita relațiile Turciei cu alte state membre NATO, în viitorul apropiat.