Înainte de a avea loc congresul Partidului Comunist Chinez (PCC), preşedintele Xi Jinping, nu a demonstrat milă nici faţă de coloşii imobiliari devoraţi din interior de datorii, nici faţă de locuitorii din marile orașe care acceptă să fie izolați după cele mai mici semne Covid-19 şi nici faţă de giganţii de tehnologie care au devenit prea independenţi şi influenţi. Congresul a adus şi mai multă putere politicianului care era deja cel mai puternic lider din istoria Chinei moderne.
Chinezii bogaţi şi-au activat planurile de „evadare“, scoţându-şi averile din ţară şi căutând să se stabilească în străinătate
Înainte de declanșarea invaziei militare în Ucraina, războiul comercial dintre cele două mari puteri mondiale, China şi SUA şi aliații lor defineau destinele economiilor europene şi de oriunde. China este capabilă să influențeze doar prin cerere preţurile alimentelor sau energiei la nivel mondial şi prin oferta de materii prime revoluţia verde şi producţia industrială din Europa.
Demonstraţia de putere absolută pe care președintele chinez Xi Jinping a făcut-o la Congres, prin privarea gărzii vechi de putere şi înlocuirea ei cu loialişti, a speriat bursa de acţiuni chineză, care a început săptămâna în descreștere necontrolată, fapt care a fost trecut cu vederea de presa locală. Iar acest lucru arată una din direcţiile către care se îndreaptă China. După cum a arătat Financial Times, chinezii bogaţi şi-au activat planurile de „evadare“, scoţându-şi averile din ţară şi căutând să se stabilească în străinătate. Una din politicile pe care Xi le promovează este „mai multă prosperitate comună“ pentru toţi cetăţenii Chinei.
În următorul mandat al lui Xi, China ar putea reveni la managementul economic tradiţional
Analiştii consideră că deciziile luate până acum de președintele chinez sugerează sfârşitul erei reformiştilor liberali care au creat ceea ce este cunoscut în lumea occidentală drept capitalismul de stat chinez. În această eră, creditul ieftin a hrănit sectorul privat, care a prosperat şi s-a extins, ajungând până pe marile burse din vest.
În următorul mandat al lui Xi, China ar putea reveni la managementul economic tradiţional cu o atenție sporită pe întărirea industriei grele şi aducerea la supunere a sectorului de tehnologie, a relatat AFP.