O criză energetică uriașă afectează țările din întreaga lume, pe măsură ce iarna bate la ușă. Consumatorii și comercianții sunt prinși în menghina cererii tot mai mari și a prețurilor ridicate. Analiștii cred că redeschiderea economiilor, jocul pe care îl poate face Rusia și condițiile meteo au contribuit la această criză. O analiză publicată de site-ul Lombard Odier.
Ultimele luni au cunoscut o volatilitate ridicată a prețurilor mărfurilor, în timp ce în unele regiuni prețurile cărbunelui și gazelor au atins maxime record. În Europa, prețurile la gaze se situează aproape de maximele istorice, în SUA acestea sunt la maximele ultimilor șapte ani. Între timp, petrolul Brent se tranzacționează la peste 80 dolari pe baril, ajungînd la cel mai mare preț din ultimii 12 ani.
Investitorii sunt îngrijorați de creșterea facturilor la energie, care ar putea duce la o inflație mai mare, în timp ce bugetele tot mai mici ale consumatorilor, închiderea fabricilor și raționalizarea energiei în unele industrii ar putea avea un impact asupra creșterii globale. La toate astea se adaugă și preocupările privind ”stagflația” pieței, scrie Lombardodier.com.
Totul a pornit de la gaze
Circumstanțele actuale de pe piețele gazelor naturale reflectă în mare măsură un cumul de factori și blocaje ale aprovizionării. Cererea a crescut în 2021 după pauza pandemică. În plus, o primăvară rece și perioade prelungite de ”muncă acasă” în Europa și Asia au agravat situația.
În China, o politică de a controla poluarea provenită de la combustibili fosili a sporit rivalitatea cu Europa pentru aprovizionare. Iar inundaţiile care au dus la închiderea a zeci de mine de cărbune într-o importantă regiune producătoare situată în nordul țării au dus la costuri record, determinând creșterea cererii de importuri de gaze.
În același timp, stocurile de gaze sunt epuizate, în special în Europa. În SUA, producția de gaze a scăzut din cauza nivelurilor mai mici de forare a gazelor de șist, în vremce ce, în Rusia, Gazprom a împins producția de gaze la maxima ultimilor 10 ani.
Ce joc face Rusia
Criza actuală va depinde în mare măsură de cât de mult vor rămîne ridicate prețurile la gaze. Agenția Internațională pentru Energie estimează că Rusia ar putea avea capacitate suficientă de aprovizionare pentru a pune capăt crizei, dar situația este departe de a se rezolva.
Chiar dacă gazoductul Nord Stream 2 va fi pus în funcțiune rapid, Gazprom nu a spus cât de mult poate crește oferta globală de gaze. Politica și negocierile ar putea avea un rol-cheie, iar Rusia va dori să se asigure că are stocuri suficiente pentru aprovizionarea internă în această iarnă.
Schimbări tectonice pe piețele de energie
Scenariul actual are loc și în contextul unei schimbări structurale a prețurilor. Producția eoliană mai redusă din Europa și cea hidroenergetică din China au agravat creșterea prețurilor la energie. Iar tranziția către emisii zero va duce la schimbări tectonice pe piețele de energie, inclusiv la necesitatea de a depozita mult mai mult ca înainte.
Multe state și-au pus speranța în gaze pentru a ușura tranziția energetică, ca o alternativă la cărbune și petrol. Cu toate acestea, prognozele AIE arată că, deși gazul natural poate fi considerat un substitut pe termen scurt, viitorul este al hidrogenului verde. Ca atare, investițiile în noi capacități de producție se reduc, iar ajustările se vor face la prețurile de pe piață, ceea ce va duce la mai multă volatilitate în viitor.