O analiză Liberation preluată de RFI România arată că țara din care a pornit această criză mondială a mințit când a comunicat datele privind numărul morților provocați de noul coronavirus.
Potrivit unor estimări independente, bilanţul epidemiei de coronavirus din China s-ar situa între 50 000 şi 97 000 de morţi. Cifrele sunt evocate într-un articol publicat de cotidianul Libération, articol din care mai aflăm că autorităţile chineze au recurs la un întreg arsenal represiv pentru a impune un „adevăr oficial” de aproximativ 4000 de morţi.
Există în prezent o tendinţă mediatică de declarare a Chinei drept „cîştigătoare absolută” a războiului împotriva noului virus Covid-19. În viziunea acestor editorialişti China s-ar impune acum ca adevărata primă putere a lumii, iar gestiunea ei în contextul epidemiei ar fi o dovadă clară a superiorităţii sistemului chinez, altfel spus a superiorităţii autoritarismului.
Numai că o organizația, Chinese Human Rights Defenders, a cercetat situația mai atent și a descoperit 900 de cazuri de arestări, intimidări și acte de cenzură menite să ascundă adevărul. Cotidianul Libération afirmă că preşedintele Xi Jinping a reuşit chiar să convingă Organizaţia Mondială a Sănătăţii să amîne cu cîteva săptămîni declararea pandemiei.
Festivități în timp ce morga primea victime
Ca în orice dictatură, în China, partidul a fost mai important decît sănătatea cetăţenilor, ceea ce s-a văzut cel mai bine la Wuhan pe 18 ianuarie, cînd 40 000 de familii au fost invitate la un banchet oficial care l-a glorificat pe Xi Jinping. Invitaţii au mîncat de altfel din farfurii cu efigia preşedintelui chinez. Jurnaliştii de la Secţia chineză a RFI-ului au relatat ulterior că unii dintre participanţi, de exemplu mai mulţi artişti, erau deja contaminaţi de virus şi purtau măşti sanitare.
Libération arată că pe 18 ianuarie respectivele festivităţi de la Wuhan s-au derulat în timp ce morga din oraş primea deja primele victime. Chiar dacă în prezent China vrea să joace un rol de salvator al planetei şi practică diplomaţia măştilor, partea ei de responsabilitate în declanşarea pandemiei coronavirus nu trebuie uitată. Propaganda comunistă chineză este redutabilă, dar nu este cazul ca întreaga lume să înceapă să mulţumească regimului de la Beijing pentru eficienţa sa în lupta împotriva coronavirusului, cum sugerează de altfel un ziar oficial chinez.
Trump critică OMS
Analiza celor de la Liberation pare să fie confirmată și de prima putere militară a lumii, Statele Unite. Preşedintele american Donald Trump a afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a eşuat în modul de a gestiona pandemia cu noul coronavirus, acuzând totodată organizaţia că este ”foarte China-centrică”.
Liderul de la Casa Albă s-a făcut astfel, aparent, ecoul criticilor în sensul că OMS s-a bizuit în prea mare măsură pe informaţii din China, în faza iniţială a epidemiei.
Au fost de asemenea semne că OMS a ignorat datele din Taiwan, ce indicau existenţa de contacte, în timp ce Beijingul afirma contrariul. OMS, la fel ca Organizaţia Naţiunilor Unite, nu recunoaşte Taiwanul, menţionează dpa.
Criticile din partea lui Trump vin pe de altă parte şi pe fondul preocupărilor crescânde legate de felul în care a gestionat însăşi Casa Albă semnele iniţiale că se apropie o pandemie, minimalizând uneori riscul ca SUA să fie afectate. Totuşi, Trump a blocat un mare număr de curse aeriene din China încă din ianuarie.
OMS a recomandat menținerea deschisă a granițelor
„OMS chiar a dat-o în bară. Dintr-un motiv sau altul, finanţată în mare parte de Statele Unite, totuşi foarte China-centrică. Vom analiza bine acest lucru”, a transmis Trump pe Twitter.
„Din fericire am respins sfatul său (al OMS) privind menţinerea deschisă a graniţelor cu China la început. De ce ne-a făcut o astfel de recomandare greşită?”, a adăugat preşedintele american.
Mai devreme în acest an, Trump a lăudat în mod repetat China pentru felul în care a gestionat epidemia cu noul coronavirus, care a avut originea în Wuhan, menţionează dpa.