Un comentariu publicat de Channelnewsasia vorbește despre evoluțiile tulburătoare din Ucraina, care ar trebui să-i facă mulți să reconsidere puterea omului de rând care face orice pentru apărarea suveranității țării. Exemplul cel mai bun este însă dat de liderul ucrainean care nu a dat bir cu fugiții și a rămas să-și încurajeze poporul.

Poate că ar fi fost dureros dar, oarecum logic, dacă Zelenski ar fi decis să părăsească Ucraina. Fuga din țară a șefilor de stat prinși în menghina unui conflict nu este ceva neobișnuit: președintele afgan Ashaf Ghani a părăsit țara după ce talibanii au început atacurile.

Mai mult, Zelenski era deja abandonat. Ordinea globală de după cel de-al Doilea Război Mondial, bazată pe dreptul inalienabil al țărilor independente la securitatea granițelor și respectul pentru suveranitate, consacrat în Carta ONU din 1945, ar fi trebuit să determine Occidentul să-i sară în ajutor .

Răspunsul inițial din partea țărilor NATO a fost jalnic

Dar răspunsul inițial din partea țărilor NATO a fost jalnic. Iar când președintele Joe Biden avertiza despre o invazie iminentă, ar fi trebuit să existe niște planuri solide la sertar.

Chiar dacă unele țări occidentale au început să trimită muniție, sisteme de apărare antiaeriană și multe altele în Ucraina, acestea îi vor încălzi prea puțin pe ucrainenii care deja se confruntă cu bocancii soldaților ruși în orașele în care aceștia au preluat controlul.

Pe măsură ce Rusia continuă să bombardeze orașele ucrainene, propunerile Moscovei privind așezarea la masa negocierilor arată mai mult ca o tactică de a distrage atenția ucrainenilor, în timp ce armata rusă se aprovizionează, se reorganizează și se pregătește să declanșeze o invazie la scară largă, pentru a forța Ucraina să îngenuncheze.

Ținta numărul unu” a Rusiei s-a transformat într-un ”președinte al războiului”

Cu toate acestea, președintele Zelenski rămâne pe poziții 24 de ore din 24. „Ținta numărul unu” a Rusiei s-a transformat într-un ”președinte al războiului”, de care Ucraina are nevoie cu disperare nevoie în aceste ore. El a reușit să solidarizeze comunitatea internațională. De la Paris la New York și de la Berlin la Bangkok, oamenii au asediat ambasadele Rusiei pentru a cere stoparea acestui război oribil.

Între timp, toate temerile oamenilor de inflație sau COVID-19 au devenit meschine, în comparație cu ceea ce se petrece în Ucraina și drama de nedescris pe care o trăiesc oamenii de aici.

Determinarea Ucrainei în fața agresiunii ruse va continua să fie pusă la încercare

În ciuda unor mișcări încurajatoare ale Occidentului, determinarea Ucrainei în fața agresiunii ruse va continua să fie pusă la încercare, deoarece rezistența și concentrarea îi pot decide soarta mai mult decât orice acțiune politică.

Ingeniozitatea ucrainenilor și războiul lor neconvențional, pentru a-și deruta ocupanții, recrutarea hackerilor pentru a arunca Rusia în haos și multe altele, au jucat până acum un rol în zădărnicirea planurilor rusești.

Chiar dacă eliminăm din ecuație elementul de descurajare nucleară, un conflict lent cu forțele ruse care rămân în Ucraina va zdrobi Ucraina în întregime. Mai poate Europa să găsească voința politică colectivă de a reduce prezența Rusiei, atunci când Ucraina va fi sub talpa rușilor 24 de ore din 24?

Ucraina arată cât de puțin poate depinde orice țară de ajutorul extern

Zilele următoare vor fi cruciale. Dacă Rusia își va recalibra acțiunile pentru a transforma situația într-un conflict de intensitate scăzută, atenția internațională asupra problemei va dispărea și, odată cu aceasta, sprijinul politic, economic și militar al Europei.

Probabil că Ucraina arată cât de puțin poate depinde orice țară de ajutorul extern, chiar și în cele mai nedrepte situații.
Poate că cel mai impresionant lucru al acestor zile sunt imaginile cu bătrâni, femei și copii care se refugiază în zone sigure din vecinătate, în timp ce bărbații iau arma-n mână pentru apărarea Ucrainei.