După integrarea în economia globală, președintele Xi Jinping pare dispus să parieze că va fi lăsat nu doar să rescrie regulile Organizației Mondiale a Comerțului, ci și fundamentele dreptului internațional, potrivit unei analize publicate de HoustonChronicle.
China, marele pericol
Majoritatea americanilor este conștientă de practicile comerciale ilegale ale Chinei. Guvernele locale subvenționează întreprinderile care pierd bani pentru a exporta produse în străinătate și a le vinde cu mai puțin decât costă producția.
Regulile OMC interzic în mod expres un astfel de comportament, dar dovedirea acestuia și perceperea tarifelor necesită ani de litigii. Administrația Biden a menținut tarifele la oțel și aluminiu impuse de vechea administrație, dar lista practicilor comerciale neloiale crește în fiecare zi.
Strategia secretă a lui Xi Jinping
Strategia „Made in China 2025” a lui Xi cere explicit guvernului să utilizeze subvenții și să facă achiziții de proprietate intelectuală pentru a depăși Occidentul în cercetare și dezvoltare.
Însă, în timp ce este fericită să își exporte tehnologia, China interzice importurile de produse superioare, potrivit unui raport al Fundației pentru Tehnologia Informației și Inovării.
„Obiectivul unic al Chinei de a domina piața globală în industrii importante din punct de vedere strategic, prin orice mijloace, subminează sistemul comercial global și vine în detrimentul viitoarelor programe de inovație”, consideră Robert Atkinson, președintele fundației.
Cercetările lui Atkinson au constatat că preferința guvernului comunist pentru echipamentele de telecomunicații Huawei și ZTE a blocat concurenții străini pe piața internă. În schimb, chinezii sunt profund nemulțumiți când guvernele străine refuză să cumpere echipamente Huawei din motive de securitate cibernetică.
De asemenea, sprijinul chinez pentru echipamentele interne de energie solară a făcut aproape imposibilă concurența fabricilor străine. Indiferența guvernului față de furtul proprietății intelectuale în cazul semiconductoarelor a dat companiilor chineze impulsul necesar pentru deținătorii de brevete americane.
Guvernul comunist contestă, de asemenea, și principiile fundamentale ale dreptului internațional, inclusiv respectarea frontierelor internaționale și interzicerea genocidului.
Occidentul a înțeles deja că Partidul Comunist încearcă să elimine culturi întregi, de la democrația reprezentativă din Hong Kong, la minoritatea uigură din Xinjiang și la budiștii din Tibet. Partidele comuniste au încercat să asimileze forțat oamenii într-un proletariat internațional.
Iar Xi nu se mulțumește cu schimbarea propriei țări. Guvernul său a respins principiile, vechi de un secol, ale Legii Mării pentru a revendica întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv insulele revendicate de Vietnam și Filipine.
Marina chineză a construit insule artificiale în mijlocul mării, lansînd revendicări teritoriale ilegale. Și nu este vorba doar de flexarea mușchilor militari. În adîncul Mării Chinei de Sud se află zăcăminte de pământuri rare, elementele necesare pentru baterii avansate, turbine și semiconductori.
China este deja cel mai mare producător mondial de „materiale rare”, iar Xi intenționează să facă lumea dependentă de țara sa.
Aproape oriunde în lume, oficiali chinezi hărțuiesc guverne, fie prin construirea de sate în Bhutan, fie prin trmiterea de avioane de luptă în spațiul aerian taiwanez, sau prin construirea unei baze militare în Djibouti. Sute de nave de pescuit chineze invadează apele națiunilor sud-americane, știind că nu există nicio Marină care să le oprească.
Corporațiile americane și europene se înclină deja în fața normelor și reglementărilor chineze. Niciun executiv american nu va îndrăzni să vorbească despre abuzurile drepturilor omului sau practicile comerciale neloiale.
Statele Unite și Uniunea Europeană rămân singurele care pot împiedica influența globală tot mai mare a Chinei. UE a suspendat săptămâna trecută un acord comercial cu China din cauza acestor îngrijorări.
Liderii occidentali vorbesc de crime împotriva umanității, de practici comerciale ilegale și de încălcări ale dreptului internațional. Nimeni nu dorește un alt Război Rece, dar s-ar putea ca Xi să nu le dea de ales liderilor occindentali.