Principalele motive pentru care campania de vaccinare din România s-ar fi împotmolit țin de lipsa de infrastructură și de personal, însă și de procentul ridicat al populației din mediul rural care a avut un acces mai dificil la vaccin până acum. Acestea ar fi doar câteva dintre motivele pentru care campania de vaccinare din țara noastră a început să stagneze, transmite Euronews, într-o analiză publicată recent cu privire la situația din prezent.
Pe lângă aceste motive, mai sunt invocate reticența populației în privința vaccinului și lipsa încrederii în politicieni din România. În ciuda faptului că este una din cele mai sărace state din Uniunea Europeană, România a început campania de vaccinare mai rapid și mai în forță decât vecinii săi mai bogați, scrie Euronews, potrivit Libertatea.
Situație îngrijorătoare în România
Cu toate acestea, campania de vaccinare dă semne că s-a împotmolit în ultimele săptămâni, după ce numărul de persoane care se prezintă pentru prima doză a scăzut constant.
„Situația este chiar îngrijorătoare”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu pentru Euronews.
Până la începutul lunii iunie, doar 25% din populație eligibilă, aproximativ 4,4 milioane de persoane, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, ceea ce plasează România la coada Uniunii Europene. Doar Bulgaria are un bilanț mai slab.
„Până în acest moment, mare parte din persoane care sunt convinse de beneficiile vaccinului s-au imunizat”, a arătat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Debut în forță
Primele luni ale campaniei de vaccinare, începută pe 27 decembrie 2020, au fost marcat de dezbateri puternice despre prioritizarea vaccinului pentru persoane vulnerabile, în timp ce multe voci au căzut că unele persoane au profitat de funcțiile deținute pentru a sări coada.
„Apoi, am atins 20% și totul s-a oprit”
Guvernul român a prioritizat vaccinarea cu schema completă, nu inocularea rapidă cu prima doză a unei părți cât mai mare din populație, precum alte state. Rata vaccinării complete este în UE, în medie, de 21%, însă la prima doză rezultatele sunt foarte slabe.
Prea multă tehnologie o mare parte dintre românii din mediul rural
Cătălin Augustin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, a precizat pentru Euronews că platforma pe care oamenii se înscriau la vaccinare – până când s-a dat liber la vaccinare fără programare, pe 8 mai – a fost un minus pentru România. „Problema este că România are cea mai mare populație de persoane care trăiesc în mediul rural din Uniunea Europeană, de circa 44%. La acest procent, trebuie să adăugam alți 10% care locuiesc în orașe mici, care sunt practic așezări semirurale”, precizează profesorul.
Lipsă de infrastructură și personal medical
Sistemul medical din România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, arată indexul Euro Health Consumer. Doar 5,6% din PIB este consumat pe sănătate, potrivit Băncii Mondiale, cel mai mic procent din blocul comunitar.
România a suferit și în urma migrării specialiștilor spre Vest. După ce România a aderat la UE în 2007, mii de doctori au părăsit țara în căutarea de salarii mai bune.
Potrivit Comisiei Europene, peste 85.000 de cadre medicale pregătite în România și-au folosit pregătirea obținută în alte state europene, între 2007 și 2020.
„Problemele cauzate de infrastructura precară sunt amplificate de capacitatea administrativă scăzută de a gestiona situații de criză”, a declarat profesorul Stoica pentru Euronews.
Politicienii, prea prezenți în campanie
O altă problemă a fost că „politicienii erau prea prezenți” în promovarea campaniei de vaccinare a țării, a spus Ciobanu.
Reticența populației cu privire la vaccin
Intenția de vaccinare în Uniunea Europeană este de 64%, în timp ce în România este mai scăzută cu 5%, potrivit unui sondaj Eurofound.
„Studii sociologice au arătat că, în România, la debutul campaniei de vaccinare, intenția era de 31-35%, dar a crescut progesiv la 50% pe măsură ce campania avansa. Cu toate acestea, estimativ, o treime din populație încă este ezitantă, iar restul sunt împotrivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță. Cum arată viitorul
După ce a eșuat în a atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, guvernul și-a reviziuit obiectivele pe care le anunță public. În primăvară, Florin Cîțu vorbea de 10 milioane vaccinate până la 1 septembrie, dar cifra a fost scăzută acum la 7 milioane până în august. Pentru a atinge acest obiectiv, autoritățile cresc facilitățile de vaccinare din zonele rurale, printr-un conceput de merge cu vaccinul cât mai aproape de populație. De asemenea, vaccinarea se poate efectua în companii private, centre drive-thru, aeroporturi sau la punctele rutiere de frontieră. Un centru de vaccinare a fost deschis chiar și în Castelul Bran, atrăgând atenția presei străine.