Analiză: Pandemia se înrăutățește chiar și când dă semne că slăbește
În SUA, viața revine la normal. Restaurantele și barurile sunt din nou pline, oamenii își fac rezervări pentru vacanțe. La evenimentele sportive, suporterii participă relaxați, fără mască și se îmbrățișează. Sărbătoarea „Memorial Day”, care marchează practic începutul verii, a fost sărbătorit de americani cu un grătar, în aer liber, complet diferit față de anul trecut. Și toate astea se întîmplă pentru că majoritatea americanilor a primit cel puțin o doză de vaccin, iar infectările și decesele sunt la cele mai scăzute niveluri. Pandemia se retrage treptat din viața de zi cu zi a multor americani, pe măsură ce afacerile se deschid și autoritățile ridică restricțiile.
Și în Marea Britanie, care nu a mai raportat niciun nou deces legat de coronavirus, pentru prima dată din martie 2020, se zăresc luminițele unui viitor post-pandemic. „De-a lungul istoriei, pandemiile s-au încheiat atunci când boala a încetat să mai domine viața de zi cu zi și s-a retras în fundal, ca și alte provocări privind sănătatea,” scria Devi Sridhar, președinte al Universității din Edinburgh.
Se pare însă că pandemia lovește dur în altă parte. Apariția unor variante mai virulente ale virusului în țări ca Brazilia și India și încetinirea eforturilor de vaccinare în unele state din Occident au contribuit la noi valuri mortale.
Numărul cazurilor de Covid-19 la nivel mondial este deja mai mare în 2021 decât era în 2020. Și cu siguranță va crește și numărul de decese.
Asia de Sud-Est, cândva un bastion al rezistenței la virus, se luptă să țină sub control numărul mare de infectări. Cazurile din Thailanda și Vietnam au crescut dramatic în ultima lună. Malaezia înregistrează acum mai multe cazuri noi la un milion de oameni decât orice țară din Asia, depășind India, care rămâne un punct fierbinte la nivel mondial.
Guvernul malaezian a implementat un blocaj la nivel național pentru următoarele două săptămâni
„Economia va avea cu siguranță de suferit. În Africa, îngrijorările sporesc după la posibila apariție a unui nou val, alimentat de o variantă mai transmisibilă a virusului. Un studiu recent a constatat că continentul african are cea mai mare rată a mortalității pacienților infectați cu Covid-19, datorită facilităților limitate de terapie intensivă și a rezervelor de provizii medicale vitale, cum ar fi oxigenul. Iar în anumite părți ale Americii Latine virusul pare că se dezlănțuie în voie.
Sursa foto: Pixabay