Proiecţia pentru 2013 arată un curs de 4,650 lei pentru un euro, în luna martie, o paritate de 4,600, pentru iunie şi de 4,550 lei la un euro, pentru septembrie.
Trendul inflaţiei în octombrie a scăzut până la 5 la sută, sub nivelul anticipat de 5,3 la sută, dar această evoluţie transmite un mesaj mixt: nivelul scăzut s-a datorat în principal volatilităţii preţurilor la alimente (care au scăzut cu 2,4 la sută raportat lună la lună), în timp ce indicatorul CORE3 a evidenţiat o presiune accelerată asupra preţului produselor procesate, care au crescut în octombrie cu 2,4 la sută, calculat an la an, de la 1,7 la sută în septembrie.
"Aceste date sprijină opinia noastră privind menţinerea neschimbată a dobânzii cheie, în pofida unui nivel al inflaţiei ridicat. Ne aşteptăm la o contracţie mai severă a indicatorului PIB în trimestrul trei (-0,8 la sută, calculat trimestru la trimestru, faţă de o contracţie de -0,4 la sută cum sunt aşteptările pieţei), iar apropiatele alegeri parlamentare sunt, de asemenea, un argument pentru a avea un leu mai slab. Credem că leul poate să piardă teren în faţa euro, doar dacă BNR slăbeşte acţiunile sale de sprijinire a acestuia, iar opinia este că aceste acţiuni ar putea să persiste. În aceste condiţii înclinăm mai mult în favoarea unei dinamici cu un leu stabil, în următoarele sesiuni de tranzacţionare", arată analiştii Raiffeisen Bank, potrivit Agerpres.