Analistul financiar, Andrei Caramitru, fondator al Kessel Run Ventures (fond investiții IT în Olanda) și fost partener senior la McKinsey și BCG, susține într-o postare pe contul său de socializare intitulată „Planul economic al PSD – inflație și leu devaluat” că, în condițiile deficitului bugetar uriaș, social-democrații ar trebui să taie din cheltuielile la stat.
“Cu deficitul bugetar uriaș pe care îl au, PSD-istii ar trebui sa taie cheltuielile la stat. Însă nu vor face asta în ani electorali. De ce fac atâta scandal despre ROBOR și pun presiune pe BNR? Pentru ca încearcă următoarea schema:
– să forțeze ROBOR-ul sa fie sub inflație (prin taxele impuse băncilor plus presiune pe BNR sa dea drumul la lichiditate în sistem)
– dacă ROBOR-ul este prea mic și nu compensează inflația, leul o sa scadă substanțial (spre 5-5.5) – de ce ai investi într-o monedă care îți dă randament prea mic ?
– leul scăzând, inflația crește și mai mult (pentru că prețurile produselor din import – cumparate în EUR, se scumpesc)
– speră prin presiuni pe BNR să îi forțeze să folosească rezerva lor pentru protejarea leului (cumpără cu EUR din rezerva lei pentru a-l susține – deci rezerva scade accelerat)”, susține Andrei Caramitru în analiza sa.
Potrivit analistului financiar, povestea PSD va fi următoarea : “Am crescut salariile cum am promis. Prețurile au crescut din cauza multinaționalelor și leul a scăzut din cauza băncilor care ne exploatează …”
În opinia sa, rezultatul va fi cel mai rău posibil – vor scădea toate veniturile iar leul se va prăbuși.
“Nu e deloc sigur ca le reușește schema însă – BNR e independentă, Isârescu e încă la comenzi până în octombrie. Obiectivul Băncii – conform legii – este să reducă inflația nu să o crească . Deci va fi al naibii de complicat …”, a comentat Andreiu Caramitru.
În final, analistul financiar face și o serie de recomandări: “Vă recomand să nu mai aveți lei în conturi (schimbați în EUR), să vă setați salarii și contracte în EUR, să aveți conturi și firme stabilite în afara României (Estonia de exemplu pentru firme, Revolut pentru cont bancar) pentru a evita atacuri și abuzuri ANAF. Și să va puneți centurile, o să fie un an foarte greu…”, a concluzionat Andrei Caramitru.