Analiză: Trei realități pentru ca Occidentul să înțeleagă mai bine China

Sursă: Dreamstime

Pe măsură ce economia Chinei continuă să crească, Beijingul nu va dori să schimbe un sistem care funcționează bine, mai ales dacă vede lucrurile complet diferit față de SUA.

Soarta lumii va fi influențată în mare măsură de relațiile pe care le vor dezvolta Statele Unite și China în următorii ani, scrie South China Morning Post într-un editorial.

Pentru a crea o relație fructuoasă, și mai puțin una dureroasă, dacă nu distructivă, cele două țări trebuie să schimbe fundamental modul în care se apropie una de cealaltă, subliniază publicația. SUA și Occidentul trebuie așadar să recunoască trei realități legate de China.

China ia faţa celorlalte puteri

Prima este că în prezent China este o economie gigantică, devenind din ce în ce mai mare și mai avansată din punct de vedere tehnologic. Odată cu această putere economică în creștere va crește proporțional și o putere militară. China a depășit deja SUA ca cea mai mare economie din lume, pe baza puterii de cumpărare.

China are un sistem politic, economic și social diferit de cel al SUA și Occident. Aceasta este cea de-a doua realitate. Asigurarea conducerii țării de un partid unic, Partidul Comunist, sistemul său economic mixt de „capitalism de stat” și ridicarea binelui comun deasupra libertății individuale ar putea părea nedemocratice în ochii SUA.

Pentru China, este un sistem care, ajutat de integrarea țării în economia mondială, și-a dezlănțuit potențialul de dezvoltare economică în ultimele patru decenii.

China nu-şi va modifica politica prea curând

Este puțin probabil ca statul chinez să vrea să își schimbe modelul de succes. Și nici nu vrea să primească lecții de la țări a căror politică pare a fi din ce în ce mai disfuncțională. Al treilea lucru pe care SUA trebuie să îl înțeleagă este că, în multe probleme, reflectând propria sa istorie, cultură și valori, China vede lucrurile diferit de SUA.

Fiecare țară își pune propriul interes național în centrul diplomației și al relațiilor internaționale și fiecare țară trebuie să găsească un echilibru viabil pe plan intern. De aceea, SUA ar trebui să se abțină de la a menționa „valorile”, cu interferențe clare în ceea ce China consideră drept un amestec în afacerile sale interne.

La rândul său, China trebuie să realizeze că vor exista voci critice în țările cu sisteme politice extrem de contestabile și cu libertăți individuale și să nu mai reacționeze excesiv la ele. De asemenea, trebuie să calmeze temerile că își va folosi puterea militară pentru a-și vaca vecinii.

China ar trebui, mai presus de toate, să realizeze că ar putea avea nevoie restul lumii pentru a profita de creștere, fiind cea mai mare economie, și că pentru asta trebuie să se schimbe și ea, conchide SCMP.