Teama de recesiune și tensiunile geopolitice inflamează investițiile în petrol

În ultimele săptămâni, prețul petrolului a scăzut brusc, reducându-se de la peste 120 de dolari pe baril la un nivel sub 92 de dolari per baril în cazul cotației Brent.

În prezent, prețul pierde puțin teren, retrăgându-se către zona de 96 de dolari per baril, după ce aseară a atins un maxim local de 97,40 de dolari per baril. Dinamica actuală este sustenabilă sau este o evoluție de moment ce urmează fluxurile de știri din prezent?

Prețurile cotațiilor WTI și Brent s-au depreciat la începutul săptămânii, după ce traderii au digerat datele economice pesimiste din SUA și China.  În Asia, producția industrială și datele privind vânzările de retail din China pentru iulie au ratat așteptările analiștilor. Banca Populară Chineză (PBOC) a redus facilitatea de creditare pe termen mediu cu 10 puncte de bază, semnalând o nouă intenție de a susține creșterea economică.

Cu toate acestea, mișcarea nu a reușit să atenueze temerile legate de recesiune în rândul traderilor de mărfuri. În plus, sentimentul negativ a fost alimentat de scăderea neașteptată și puternică a indicelui manufacturier Empire State din SUA, care a atins cel mai scăzut nivel din mai 2020.

Iranul ar putea să majoreze aprovizionarea globală cu petrol

Prețurile petrolului au resimțit o presiune suplimentară după apariția știrilor conform cărora Iranul a răspuns la proiectul final al UE, pentru a restabili acordul nuclear din 2015. Anterior, Hossein Amir-Abdollahian, ministrul de Externe al Iranului, a declarat că un acord este posibil, dat fiind că cererile SUA sunt „realiste”. Deși rămân obstacole, Statele Unite și Iran sunt cu un pas mai aproape de atingerea unui acord, care ar putea duce la revenirea petrolului iranian pe piața globală în câteva luni.

Iranul ar putea să majoreze aprovizionarea globală cu peste 2 milioane de barili pe zi, deși probabil că ar fi nevoie de timp pentru ca producția să ajungă la aceste niveluri. Totuși, chiar dacă s-ar semna un nou acord, ar dura ceva timp până când sancțiunile ar putea fi complet ridicate.

Când s-a ajuns la acordul din 2015, a durat aproximativ jumătate de an pentru ca restricțiile să fie anulate. Producția de petrol a Iranului a crescut apoi cu aproximativ 700.000 de barili pe zi, în prima jumătate a anului 2016.

Traderii și administratorii de fonduri au părăsit piața petrolului în ultimele luni, scăzând activitatea la minimul ultimilor șapte ani, pe fondul celei mai mari crize energetice globale din ultimele decenii, deoarece investitorii nu mai sunt dispuși să „suporte” volatilitatea persistent ridicată.

Ieșirea participanților, în special a fondurilor speculative și a speculatorilor, a făcut ca fluctuațiile zilnice ale prețurilor să fie mult mai mari decât în anii precedenți. Acest lucru a făcut mai dificil pentru companii să se protejeze (prin metode de hedging) în fața achizițiilor fizice de petrol.

Volatilitatea a afectat companiile care au nevoie de stabilitatea pieței energetice pentru operațiunile lor, precum companiile de petrol și gaze, dar și industria de producție și industria alimentară și a băuturilor.

Contractele futures pe țițeiul Brent variază amplu în fiecare zi. În perioada cuprinsă între invazia Ucrainei, din 24 februarie, și 15 august, intervalul zilnic dintre maximele și minimele unei sesiuni pentru cotația Brent a fost în medie de 5,64 dolari. Pentru aceeași perioadă a anului trecut, media a fost de 1,99 dolari, conform unei analize a Reuters.

Multe tipuri diferite de investitori, inclusiv bănci, fonduri și producători, au părăsit piața pe fondul instabilității. În unele zile piața crește ca urmare a apariției unor informații despre amenințări la adresa ofertei, în timp ce în alte zile perspectivele economice tulbure determină corecții la fel de ample, relatează XTB România.