Persoanele care neasigurate și sunt suspectate de afecțiuni oncologice vor beneficia de o serie de analize gratuite. Programul vizează, de asemenea, o altă categorie de persoane. Iată despre ce este vorba.
Analize gratuite pentru persoanele neasigurate suspecte de afecțiuni oncologice
Programul va începe de la 1 iulie 2024. Persoanele diagnosticate cu cancer sau hepatită vor avea acces la investigațiile necesare pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Programul vizează și femeile gravide infectate cu HIV și SIDA.
În cazul în care vor prezenta simptome, persoanele respective vor avea acces la investigații paraclinice și asistență medicală. De asemenea, li se va elibera un bilet de trimitere pentru internare.
Analizele și investigațiile vor fi finanțate din bugetul de stat și nu din contribuțiile plătite de persoanele asigurate.
Pacienții vor beneficia de servicii de consultație, consiliere psihologică, intervenție psihologică și evaluare clinică.
Cine va beneficia de analize gratuite?
Aceste testări vor fi suportate financiar de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicii specialiști din ambulatoriu vor putea emite bilete de trimitere pentru analize și pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunilor oncologice la persoanele neasigurate.
Conform CNAS, principalul aspect nou introdus în modificările și completările Contractului-cadru, care intră în vigoare de la 1 iulie, este introducerea de pachete de servicii disponibile atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate, acoperind principalele niveluri de asistență medicală. Scopul este depistarea unor afecțiuni grave precum cancerele, hepatitele cronice B și C, și la gravide infectate cu HIV/SIDA.
În asistența medicală primară, se prevede că medicii de familie pot trimite și persoanele neasigurate pentru analize și consultații de specialitate, care vor fi decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care există suspiciuni că pacientul ar putea suferi de o boală oncologică.
Medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere pentru persoanele neasigurate
În plus, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, pentru testarea acestora în ceea ce privește virusurile hepatitice B și C, precum și pentru virusul HIV la gravide. Analizele respective vor fi, de asemenea, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CAS).
„Dată fiind gravitatea acestor boli, este imperios necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru a se lua măsurile medicale necesare, persoanele depistate ca infectate urmând să beneficieze de acces la terapiile specifice”, arată CNAS.
Potrivit informațiilor furnizate de sursă, în urma consultațiilor preventive din pachetul minimal din asistența medicală primară, medicii de familie vor emite bilete de trimitere pentru investigații paraclinice pentru persoanele neasigurate.
De asemenea, în cadrul asistenței medicale ambulatorii de specialitate clinică, se vor oferi servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiuni oncologice, inclusiv consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic și caz.
Medicii specialiști din ambulatoriu vor putea, de asemenea, emite bilete de trimitere pentru analize și pentru spitalizări de zi către unitățile sanitare cu paturi, în vederea confirmării afecțiunilor oncologice.
„În scopul lărgirii accesului pacienţilor, atât asiguraţi cât şi neasiguraţi, la serviciile complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu, se va renunţa la condiţia impusă furnizorilor care efectuează astfel de servicii de a avea atât ambulatoriu de specialitate clinic, cât şi structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă”, a precizat CNAS.
Cine face excepție
Potrivit sursei citate, excepție fac furnizorii care contractează tipuri de servicii pentru care această condiție este absolut necesară, cum ar fi serviciile în scop diagnostic-caz acordate gravidelor cu risc crescut, de exemplu.
În același timp, se creează posibilitatea ca unele servicii medicale în scop diagnostic-caz să fie acordate de unități medicale mobile și caravane medicale, pentru a facilita accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, precum cancerul de sân și col uterin.