Fiecare dintre cele 22 de milioane de români va avea parte, în 2007, de o investigaţie medicală gratuită. Este anunţul Ministerului Sănătăţii, care susţine că duce toată populaţia României la doctor cu „900 de milioane de lei, adică 50 de lei de persoană“. Aritmetica de şcoală primară contrazice însă acest calcul.
Românii vor beneficia, anul viitor, începând din 8 ianuarie, de o consultaţie şi de un set de analize medicale gratuite. Cheltuielile vor fi acoperite de Ministerul Sănătăţii, dirijorul acestei campanii, din banii colectaţi din taxa pe viciu. Suma încasată de stat pentru 1.000 de ţigarete este de zece euro. Celălalt bir, care îi vizează pe consumatorii de băuturi alcoolice, ajunge la doi euro pentru fiecare litru de alcool pur. Aceste două taxe intră în vistieria Ministerului Sănătăţii şi constituie punctul de plecare al programului care se va derula anul viitor.
Scopul este salutar. Se urmăreşte realizarea unui inventar al stării de sănătate a populaţiei, care să ducă, în final, la o mai bună orientare a fondurilor din buget. Până la acel moment va mai trece un an, timp în care fiecare român va merge la medic în luna în care este născut. În felul acesta, speră cei care au lansat proiectul, sistemul va face faţă numărului imens de pacienţi. {i am ajuns la unul dintre punctele sensibile ale acestei campanii. „Programul este amplu şi foarte ambiţios. Vor fi consultaţi aproximativ 22 de milioane de oameni“, declara, zilele trecute, ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu. El a mai anunţat că suma alocată programului este de 900 de milioane de lei şi că 50 de lei vor costa analizele pentru fiecare român.
O simplă împărţire duce însă la un alt rezultat. Cu aceşti bani, doar 18 milioane de români vor putea merge gratuit la medic. Mai mult, cele 900 de milioane puse în joc de minister trebuie să acopere şi remuneraţia medicilor de familie: 13,5 RON pentru fiecare trimitere. Altă socoteală, alt rezultat: numărul românilor-pacienţi se reduce la puţin peste 14 milioane. Reprezentanţii ministerului spun că nu vor face acest control copiii de până la trei ani, persoanele care au fost internate cu trei luni înainte de data programării şi cele care, din pricina unor boli, sunt nevoite să facă investigaţii medicale periodice. Numărul acestora nu este precizat de minister.
Drepturile pacienţilor, încălcate?
O altă zonă „în ceaţă“ este cea a capacităţii sistemului de a face faţă avalanşei de pacienţi. Leii adunaţi din taxa pe viciu sunt bani publici, aşadar – conchide Ministerul Sănătăţii – analizele se vor efectua în unităţi spitaliceşti publice. Un alt calcul pornit de la estimările promotorului campaniei ne arată următoarea situaţie: dacă cele 22 de milioane de români ar fi împărţiţi în 12 grupe egale, atunci, spitalele, centrele medicale de stat din toată ţara ar trebui să-şi deschidă porţile pentru nu mai puţin de 1.833.000 de oameni lunar. În cazul în care şefii unor unităţi medicale vor declara pe propria răspundere că nu pot ţine pasul cu numărul mare al oamenilor care trebuie să vină la consultaţii, se va apela la sistemul medical privat. Analizele vor putea fi făcute, prin urmare, şi în acest sistem, dar cu aceiaşi bani. Laboratoarele private vor fi selectate prin cerere de ofertă.
Problemele, din acest punct de vedere, au şi apărut. Potrivit şefului autorităţii de Sănătate Publică Gorj, Aristică Moroşanu – citat de agenţia Mediafax – în acest judeţ doar trei spitale pot să asigure condiţii pentru analizele gratuite. Directorul instituţiei similare din Capitală, Adrian Neacşu, ne-a declarat că „sistemul din Bucureşti va face faţă acestei campanii“. Nu de aceeaşi părere este Vasile Astărăstoae, secretar general al Colegiului Medicilor din România. „Proiectul este bun, dar sunt câteva probleme. Este imposibil să se desfăşoare într-un an. În ţară sunt 11.000 de medici de familie care îşi vor bloca, practic, activitatea. Cred că acest proiect se poate derula în trei ani. Apoi, este imposibil ca întreaga populaţie să fie cuprinsă în acest program. {i, nu în ultimul rând, există o problemă de etică medicală: nu poţi obliga o persoană să se prezinte la medic! E o încălcare gravă a dreptului pacienţilor. Cine nu vine la consulaţie va plăti atunci când va avea nevoie. Deci oamenii sunt obligaţi să vină“, ne-a declarat acesta.
În ce măsură acest proiect va putea fi pus în aplicare aşa cum a fost pus pe hârtie rămâne de văzut. Există, e drept, o şansă ca în practică lucrurile să fie mai limpezi decât în teorie. Sau nu…