80-8942-2.jpgTrecem printr-o perioadă în care acţiunile băncilor şi ale altor instituţii financiare pe plan internaţional sunt vândute zile în şir, recumpărate pentru scurt timp, până apare o ştire negativă despre probleme cu creditele, apoi vândute din nou. Aceste schimbări de ritm constituie zgomot şi, dacă nu faci daytrading, ele au rol negativ. Ce interesează este trendul dominant pe termenul dorit de participantul la piaţă. Ce-i pe termen scurt, suferă deoarece trendul scurt este descendent. Pe de altă parte, investitorii se află în trend ascendent. Cât va mai continua?

Graficul alăturat prezintă evoluţia acţiunii BRD sub forma zilnică. Observăm clar cele spuse mai sus referitor la trenduri. Problema acţiunii BRD a intervenit la ruperea suportului în noiembrie. Acesta devine acum o rezistenţă şi valoarea este evidentă la 26 lei/acţiune. Rezistenţa pe termen scurt LTD şi suportul pe termen lung LTA converg către această valoare. Putem spune că din acest moment, privind graficul, se pot câstiga 3 lei/acţiune cu un stop-loss iniţial puţin sub 22 lei.

În graficul imediat sub cel al preţului am plasat indicatorul MACD, într-o versiune modificată. Valoarea indicatorului este -0.20, aproape de zero, deci cu premise foarte bune de a continua drumul către 26 menţionat mai sus. Divergenţa pozitivă între pret şi MACD vine în sprijinul unei creşteri a preţului (dar atenţie, deoarece divergenţele cu MACD sunt mai slabe în ceea ce priveşte credibilitatea).

La final, pentru cei care consideră că preţurile evoluează la întâmplare, o dovadă că există ordine în (presupusa) dezordine: retragerile Fibonacci. Unim minimul din iunie 2006 cu maximul recent şi observăm că scăderea recentă s-a oprit recent la 50% din această creştere. În traducere, cineva care a investit în BRD în iunie 2006, a renunţat la jumătate din câştiguri. Sau privit din alt unghi, a câştigat mult mai mult decât un depozit bancar.

Sursa: https://ta.educofin.com