Este bine cunoscut că dolarul american şi preţul petrolului se corelează negativ: valuta scade, preţul petrolului creşte, şi invers. Chiar dacă dolarul şi-a pierdut din strălucire în România, totuşi, preţul la pompa de benzină are mare importanţă pentru buzunare. Şi numai din acest motiv trebuie să acordăm importanţă sporită evoluţiei dolarului pe termen mediu. Dacă mai adăugăm şi că dolarul rănit face mai ieftine cumpărăturile de Crăciun la New York decât la
În analiza precedentă, din 18 iulie, când indicele dolarului era 80,4, spuneam că „atât timp cât secvenţa «lower lows» şi «lower highs» va continua, dolarul va rămâne clar în trend descendent. În 1992, USD Index a înregistrat un minim la 78,80 şi această valoare constituie următorul suport. „78,80 este astăzi istorie: indexul se află la 78,53 şi departe de un minim final. Din punct de vedere fundamental, scăderea dobânzilor în SUA va slăbi dolarul, deci cursul lui descendent va continua. Dacă privim tehnic, considerăm graficul săptămânal alăturat similar cu cel din iulie. Suportul S a fost străpuns, iar următoarea valoare de considerat pentru o oarecare revenire este rezistenţa R la 81.
Începând cu 2006, evoluţia are loc în interiorul unui culoar descendent cu marginile clar definite. Anticipăm aceeaşi evoluţie, care va conduce dolarul şi mai jos. În subgraficul 2 avem indicatorul Stocastic care se afla în teritoriul de supravânzare. De aceea vom avea o creştere pe termen scurt, dar care va fi numai un spasm în căderea liberă. Atât timp cât dolarul nu va trece în culoarul superior (nepopulat până în prezent), ne vom bucura de excursii ieftine în Florida în ajun de sărbători. Preţul benzinei la pompă nu arată bine.
Sursa: https://ta.educofin.com