Zgomot mare la bursă săptămâna aceasta, din cauza RRC. Nimeni nu ştie „exact“ care ar fi preţul unei acţiuni RRC în urma „vânzării anului“. Zvonurile, calculele pe şerveţele de hârtie, şi creşterile prin influenţă devin extrem de favorabile pentru cei care acţionează din primele minute. Dacă întârzii la cumpărare sau la vânzare, ai surpriza să vezi scăderi dramatice.
OIL este un exemplu care evidenţiază o dată în plus avantajul analizei tehnice faţă de „feeling“, şi anume valoarea unui stop-loss atunci când, dintr-un motiv sau altul, ai un câştig extrem. Graficul OIL susţine această idee. Vânzarea RRC a dus OIL de la 0,975 la 1,20, într-o singura zi, şi a continuat până la 1,13. Orice minune durează trei zile, dar în acest caz a fost mai scurtă: două zile şi o deschidere la 1,24, după care o lumânare neagră, lungă, cu închiderea la 1,13. Lumânările japoneze au două funcţii importante faţă de graficul tip linie pe care îl cunoaştem deja: (1) lupta dintre vânzători şi cumpărători şi (2) nivele de suport şi rezistenţă. Culoarea neagră şi mărimea lumânării arată că vânzarea a fost predominantă (volumul de 1,2 milioane acţiuni adaugă un alt atribut: vânzare agresivă).
O lumânare lungă, indiferent de culoarea ei, oferă informaţie asupra suportului sau a rezistenţei. În cazul nostru, avem un suport la jumătatea lumânării lungi şi albe, la 1,07. Observăm că linia de trend ascendent pe termen scurt funcţionează şi ea ca suport, indicând valoarea de 1,0, la care se poate reintra în OIL. Ce rol are pe grafic cupa aproape perfectă care s-a format în decursul a şapte săptămâni? De a stabili un obiectiv de preţ, dacă scăderea de la marginea cupei va rămâne mai mică de 10%. Obiectivul de preţ este (teoretic): 1,13 + (1,13 – 0,81) = 1,45 lei/acţiune, care corespunde unei capitalizări bursiere de 814 milioane de lei. Rezonabil.
sursa: https://ta.educofin.com