În 2005, Jim Rogers, cel care a anticipat în 1998 piaţa explozivă în materii prime, a estimat şi depăşirea pragului de 150 USD/baril. Acum avem declaraţii în presa românescă din altă sursă, care anunţă acelaşi 150 USD în 2008. Să fie aşa? De ce nu 140? Sau 130? Sau 200? Cum de „se ştie“ că petrolul va atinge această cifră rotundă? Este o estimare atât de precisă, încât ridică intrebări. Analiza tehnică elimină din subiectivism, ne ajută în paşi m
În subgraficul 2 observăm că, pe toată durata anului 2007, petrolul a urmat sensul bursei din Shanghai. Cu siguranţă că destinul preţului (nu al valorii lui!) petrolului va fi dependent de sensul bursei chineze. Metoda de anticipare de mai sus este utilizată frecvent în prognoza instrumentelor financiare, oricare ar fi ele. 100 USD este o cifră fenomenal de importantă din punct de vedere psihologic, taxa adaugată de speculatori (40 USD) poate intra la apă foarte rapid la atingerea cifrei rotunde. Rămân în continuare cei 60 USD la care, după retragerea furtunii, se pot adăuga atât cererea mărită, cât şi speculatorii, elemente fundamentale în favoarea unui preţ ridicat. Valoarea de 100 USD, chiar dacă va fi depăşită cu 10%, va declanşa un tsunami emoţional pe pieţele internaţionale.
Agenţia Internatională de Energie, IEA, de la Paris estima că cererea de petrol în 2007 va fi de 86,7 milioane de barili pe zi, iar oferta în 2006 de 85,5 milioane de barili/zi. Prima este în creştere, a doua stagnează. Socoteala e simplă. Cererea mai mare decât oferta duce la preţ ridicat.
(*) «I want to ride my bike / I want to ride my bicycle / I want to ride it where I like» (Formaţia Queen, «Bicycle Ride»)
Sursa: https://ta.educofin.com